DEPUTATUL GAGAUZ SOLICITĂ RESTABILIREA ACTIVITĂȚII GRUPULUI DE LUCRU PARLAMENTAR ȘI AL APG
Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Alexandru Tarnavski, solicită „restabilirea activității grupului de lucru al Parlamentului Republicii Moldova și al APG”. După cum relatează INFOTAG, Tarnavski a scris în rețelele de socializare că „prin lipsirea Găgăuziei de puteri, țara nu câștigă, ci pierde - stabilitatea și reputația internațională.
„Este mult mai rezonabil să dezvoltăm dialogul și să căutăm compromisuri care vor conveni ambelor părți. Moldova se poziționează ca un stat democratic care respectă principiile europene ale autonomiei locale. Foarte curând, influența lui Ilan Șor asupra autonomiei se va evapora, iar privarea Găgăuziei de puteri poate fi percepută de organizațiile internaționale (Consiliul Europei, OSCE, Uniunea Europeană) ca un pas spre centralizare și o îndepărtare de la standardele europene de guvernare autonomă”, consideră fostul vicepreședinte al APG, care a fost demis de susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor din parlamentul găgăuz.
Tarnavski a îndemnat conducerea PAG să reia activitatea grupului de lucru cu parlamentul, „deși acest lucru nu garantează că toate problemele vor fi rezolvate”.
„Cu toate acestea, va apărea o platformă în care Găgăuzia își va putea apăra drepturile în mod public, civilizat, profesionist și argumentat, și nu singură, ci împreună cu structuri și experți internaționali cu autoritate”, a spus deputatul.
Recent, procurorul general adjunct Ion Munteanu a depus o cerere la Curtea Constituțională a Republicii Moldova pentru a verifica constituționalitatea unuia dintre articolele din legea privind statutul special al Găgăuziei. Munteanu consideră că dreptul APG de a propune candidatura procurorului autonomiei „contravine Constituției”.