AJUTORUL DE STAT AR TREBUI SĂ IA ÎN CONSIDERARE VALOAREA ADĂUGATĂ ȘI IMPACTUL AFACERII ASUPRA ECONOMIEI ȚĂRII - OPINIILE EXPERȚILOR
Republica Moldova se confruntă cu o scădere constantă a ratei medii de creștere a Produsului Intern Brut (PIB). După cum relatează agenția de presă INFOTAG, acest lucru este evidențiat de rezultatele unui studiu al analiștilor centrului independent Expert-Grup, potrivit căruia rata medie anuală de creștere a economiei în perioada 2004-2013 a fost de 4,6%, iar în perioada 2014-2023 o medie de 2,2% pe an.
În 2023, PIB-ul Moldovei a atins cifra de 16,5 miliarde de dolari, aproximativ 6,73 mii de dolari pe persoană.
Pentru o creștere economică durabilă, experții centrului evidențiază asistența acordată de stat agenților economici din diferite sectoare ale economiei. Aceștia menționează că peste 4 miliarde de lei au fost alocate doar pentru programele bugetare de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a agriculturii în perioada 2022-2023.
„Cu toate acestea, aceste resurse nu au fost utilizate în modul cel mai adecvat din cauza lipsei de coordonare între diferitele programe în contextul absenței unui registru unic al tuturor programelor de sprijin de stat”, se arată în studiu.
Autorii acestuia au subliniat eficiența scăzută a sprijinului de stat prin acordarea de sprijin financiar unor întreprinderi care nu ar fi trebuit să beneficieze de finanțare favorabilă deoarece sunt afiliate sau fac parte de fapt din grupuri economice mari datorită unui cadru juridic destul de liberal în această privință.
Alte motive includ alocarea de resurse financiare fără a acorda prioritate activităților de prelucrare sau cu valoare adăugată. Cel mai izbitor exemplu în acest sens este cel al subvențiilor în agricultură, care au fost extinse la activitățile economice legate de prelucrare, depozitare și industriile din aval.