CONFERINȚĂ LA BERLIN PENTRU A VORBI DESPRE GENOCID ȘI MEMORIE COLECTIVĂ ÎN MOLDOVA
Genocidul și memoria colectivă în societatea moldovenească vor fi discutate la conferința internațională „Utilizarea politică a termenului „genocid” în fosta sferă de influență sovietică: discursuri juridice și istorico-politice”. Aceasta are loc pe 13 și 14 februarie la Berlin. Ea a fost organizată de Centrul pentru studiul antisemitismului de la Universitatea Tehnică din Berlin și de Universitatea din Hagen.
Coorganizatoarea conferinței, Irina Rebrova, doctor în istorie, a declarat corespondentului INFOTAG din capitala germană că, în anul celei de-a 80-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste, „este important să vorbim despre modul în care memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial este păstrată în statele post-sovietice”.
Anastasia Romanova, doctor, profesor asociat la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), va vorbi despre păstrarea memoriei genocidului din cel de-al Doilea Război Mondial în Moldova. În acest scop, a fost lansat proiectul „#Nobody_forgotten? 1940-е. Tragedie pe cele două maluri ale Nistrului”.
Scopul proiectului este de a publica materialele Comisiei Extraordinare de Stat pentru Stabilirea și Investigarea Atrocităților Invadatorilor Germano-Fasciști și Complicilor lor (CSEC) pentru RSS Moldovenească, precum și de a completa aceste materiale cu un studiu al amintirilor de familie despre crimele tuturor regimurilor dictatoriale comise pe teritoriul actualei Republici Moldova.
Alexander Voronovici, doctor în istorie al Universității din Manchester, va vorbi despre „Utilizarea genocidului” pentru interese separatiste în Transnistria și Donbas”. Profesorul va aborda, de asemenea, criza gazului ca „unul dintre episoadele unei tradiții mai lungi de încadrare a conflictului dintre regiunea separatistă și guvernul central folosind noțiunea de „genocid”.