COMISIA EUROPEANĂ, CONSILIUL UE ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN CONVIN ASUPRA UNUI PLAN DE CREȘTERE ECONOMICĂ DE 1,9 MILIARDE DE EURO PENTRU MOLDOVA
Comisia Europeană, Consiliul UE și Parlamentul European au convenit asupra unui plan de creștere economică pentru Republica Moldova în valoare de 1,9 miliarde de euro, care urmează să fie acordat pe parcursul a trei ani.
Potrivit INFOTAG, viceprim-ministrul moldovean pentru integrare europeană Cristina Gherasimov le-a mulțumit acestora și statelor UE „pentru avansarea procesului decizional, pentru solidaritate și prietenie”.
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a scris și ea pe rețelele de socializare despre aprobarea planului de creștere economică a Moldovei, subliniind că „în vremuri dificile, prietenii de încredere sunt deosebit de importanți”.
„Tocmai am încheiat o reuniune privind Planul de creștere economică al Moldovei: 1,9 miliarde de euro pentru stimularea creșterii economice, consolidarea reformelor și ancorarea unei Moldove libere în Uniunea Europeană. Acest lucru confirmă că UE este un partener de încredere pentru poporul moldovean”, a scris ea.
Eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat că a fost, de asemenea, posibil să se convină asupra creșterii prefinanțării Moldovei la 200 de milioane de euro.
„După trei luni de negocieri strânse, am reușit să ajungem la un acord între instituțiile UE privind adoptarea unui Fond de reformă și creștere de 1,9 miliarde de euro pentru Moldova. La propunerea mea, am obținut o creștere a prefinanțării cu peste 200 de milioane de euro. Aceste fonduri vor ajunge în Moldova imediat după intrarea în vigoare a planului. Uniunea Europeană este în siguranță doar dacă Republica Moldova este în siguranță. Prin adoptarea rapidă a acestui Plan, UE confirmă că este unită în eforturile sale de a ajuta Republica Moldova să lupte împotriva provocărilor externe, să îmbunătățească nivelul de trai al oamenilor și să continue parcursul european”, a conchis el.
Potrivit Parlamentului European, cu o zi înainte, „s-a ajuns la un acord preliminar cu privire la un Fond de reformă și creștere pentru Moldova, care urmărește să sprijine țara în abordarea provocărilor serioase, în special pentru a atenua impactul războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității, economiei și mijloacelor de trai ale cetățenilor moldoveni, precum și pentru a consolida rezistența acesteia la atacurile hibride fără precedent în curs de desfășurare și la interferența răuvoitoare străină care vizează țara și procesele și instituțiile democratice”.
Co-raportorul Comisiei pentru afaceri externe, Sven Mikser (S&D, Estonia), a declarat că acordul „subliniază angajamentul Moldovei față de aderarea la UE și sprijină țara în implementarea reformelor necesare pentru consolidarea instituțiilor democratice, sporirea securității energetice, stimularea creșterii economice și îmbunătățirea vieții cetățenilor săi”.
„Creșterea componentei de grant la 20,5 % și a ratei de prefinanțare la 18 % oferă Moldovei un sprijin nerambursabil în valoare de 520 de milioane EUR și garantează accesul rapid la finanțare”, a spus el.
Acordul preliminar la care s-a ajuns va fi prezentat în sesiunea plenară a Parlamentului din martie și Consiliului UE pentru aprobarea finală.