GRUPURILE DE LUCRU DE LA CHISINAU ȘI TIRASPOL DISCUTĂ DESPRE DEZVOLTAREA TRANSPORTULUI RUTIER ȘI A INFRASTRUCTURII RUTIERE
Grupurile de lucru din Chișinău și Tiraspol au discutat despre dezvoltarea transportului rutier și a infrastructurii rutiere. După cum relatează INFOTAG, reuniunea specialiștilor din domeniu a avut loc cu o zi înainte în regim de videoconferință.
Serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a comunicat că la ședință s-a discutat despre „îmbunătățirea comunicațiilor de transport, tarifele introduse de Tiraspol pentru camioane, sincronizarea graficelor de lucru ale punctelor de înmatriculare a vehiculelor din Tiraspol și Rîbnița, precum și problema plăcuțelor cu numere neutre pentru ambulanțe”.
„Experții Agenției Servicii de Stat au propus sincronizarea orarelor de lucru ale punctelor de înmatriculare a vehiculelor din Tiraspol și Rîbnița, astfel încât acestea să lucreze de luni până vineri în loc de marți până sâmbătă. Acest lucru ar îmbunătăți calitatea serviciilor. În plus, experții au propus introducerea unui număr unic 14909, astfel încât locuitorii Transnistriei să poată accesa serviciile mai rapid”, a precizat serviciul de presă.
De asemenea, experții de la Chișinău au cerut anularea tarifelor în lei introduse în Transnistria pentru circulația camioanelor cu greutatea mai mare de 18 tone.
„Aceste tarife sunt discriminatorii și prejudiciază relațiile economice dintre cele două maluri ale Nistrului. În schimb, Chișinăul a propus să se ia în considerare repararea drumurilor deteriorate pentru a îmbunătăți infrastructura regiunii”, se arată în comunicat.
Potrivit comunicatului, Transnistria a ridicat și problema plăcuțelor de înmatriculare neutre pentru ambulanțe.
„Înregistrarea unor astfel de vehicule în Moldova necesită respectarea legislației și a standardelor internaționale, deoarece acestea utilizează o serie specială de plăcuțe (seria AMU - Asistenta medicala urgenta - „I”). Soluționarea acestei probleme depinde de integrarea centrelor medicale specializate din regiune în sistemul național unificat de asistență medicală. În decembrie 2024, brigăzile moldovenești de urgență s-au deplasat pe malul stâng al Nistrului de 75 de ori, iar în ianuarie 2025 - de 95 de ori”, a subliniat serviciul de presă.
În cadrul ședinței, reprezentanții Chișinăului au respins propunerea Tiraspolului de a conveni asupra unui eșantion neutru de permise de conducere pentru locuitorii de pe malul stâng.
„Acest lucru este imposibil din cauza neconcordanței cu convențiile internaționale și legislația națională. Rezidenții din regiunea transnistreană obțin în mod activ permise de conducere din eșantionul național. În prezent, aproximativ 50 % dintre șoferii din regiune dețin astfel de documente”, se arată în comunicat.