MOLDOVA ȘI UCRAINA VOR FI COMPLET CONECTATE LA PIAȚA ENERGETICĂ A UE PÂNĂ ÎN 2027
Moldova și Ucraina vor fi pe deplin conectate la piața energetică a UE până în 2027. După cum relatează INFOTAG, măsurile pentru realizarea acestui obiectiv sunt prezentate într-un nou pachet de suport pentru integrarea celor două țări pe piața energetică a UE. După cum relatează INFOTAG, pachetul a fost prezentat luni la Kiev.
Pachetul va permite integrarea deplină a pieței de energie electrică a Ucrainei cu UE până la începutul anului 2027, împreună cu Moldova, și integrarea în continuare în sectorul gazelor naturale al UE, cu condiția ca Ucraina să accelereze semnificativ reformele de piață necesare. Aceasta va îmbunătăți, de asemenea, securitatea aprovizionării în Ucraina și în regiune, deoarece Comisia va contribui la achizițiile de gaze necesare.
„Integrarea deplină a Ucrainei pe piața energetică a UE va face parte din garanțiile generale de securitate pe care UE le poate oferi, precum și o condiție prealabilă eficientă pentru redresare, deoarece securitatea energetică este un factor-cheie pentru fluxurile de investiții în țară”, a declarat Comisia Europeană într-o declarație.
Pachetul va facilita integrarea pieței ucrainene a energiei electrice cu UE până în primăvara anului 2027, împreună cu Moldova, precum și continuarea integrării în sectorul gazelor din UE. Comisia Europeană va contribui la finanțarea achizițiilor de gaze. Acest lucru va conduce la crearea unor rezerve de gaze suficiente pentru a asigura securitatea aprovizionării, în beneficiul Ucrainei și al întregii regiuni. Pachetul va accelera investițiile în energia regenerabilă, care vor crea până la 1,5 GW de capacitate de generare. Aceasta reprezintă cu aproximativ 25 % mai mult din capacitatea totală de energie regenerabilă a Ucrainei.
„Aceste noi măsuri se vor baza pe sprijinul de peste 2 miliarde EUR acordat de UE în ultimii trei ani pentru a îmbunătăți reziliența sistemului energetic al Ucrainei”, se arată în declarație.
Sprijinul va fi acordat în principal prin intermediul Fondului de sprijin energetic al Ucrainei, al mecanismului de protecție civilă al UE, precum și al ajutorului umanitar și al veniturilor provenite din imobilizarea activelor rusești.