PREȘEDINTA PARTIDULUI „INIMA MOLDOVEI”: „AUTORITĂȚILE NU AUD VOCEA CETĂȚENILOR MOLDOVENI ȘI CONTINUĂ MILITARIZAREA ȚĂRII”
Președinta Partidului „Inima Moldovei” Irina Vlah consideră că „autoritățile centrale nu aud vocea cetățenilor moldoveni și continuă militarizarea țării”. Vlah a declarat acest lucru marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG.
Potrivit lui Vlah, în ultimele luni, activiștii formațiunii la întâlnirile cu populația „au vorbit despre militarizarea țării, despre sutele de milioane de lei cheltuite pentru construcția de instalații militare, achiziționarea de armament și echipament”.
„În urma acestor întâlniri, a apărut inițiativa unui referendum, pentru că doar recunoașterea internațională a neutralității noastre poate garanta că Moldova va rămâne o țară pașnică. De asemenea, acest referendum ar pune capăt încercărilor autorităților de a înarma țara și discuțiilor privind aderarea la alianțe militare”, a spus Vlah.
Vlah a subliniat că partidul a făcut apel în numele cetățenilor, cerând autorităților „să înceteze cheltuielile militare fără sens și să înceapă pregătirea pentru referendum”.
„Dar toate autoritățile, de la Ministerul Apărării până la parlament, s-au făcut că nu ne aud. Mai mult, ele continuă militarizarea țării, ignorând complet dorința majorității cetățenilor de a trăi în pace”, a declarat președinta partidului «Inima Moldovei».
În accepțiunea sa, cele mai flagrante sunt acțiunile membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC).
„Decizia CEC este o manifestare extremă a acestei neglijențe. Acest organism, complet controlat de autorități, a decis să refuze înregistrarea unui grup de inițiativă pentru strângerea de semnături în favoarea referendumului. Această decizie în mod clar politică a fost luată la ordinul partidului de guvernământ. Maia Sandu și PAS se tem de acest referendum pentru că i-ar priva de oportunitatea de a militariza țara și ar anula toate încercările lor de a atrage Moldova în alianțe militare. Ei au propria lor agendă și nu sunt interesați de opinia cetățenilor. Mai mult, ei fac totul pentru ca vocea poporului moldovean să nu fie auzită. Dacă autoritățile cred că ne pot reduce la tăcere cu decizii politice, se înșeală amarnic. Ne pot interzice să organizăm referendumuri, dar nu pot priva poporul de dreptul de a-și exprima opinia! Din moment ce nu ne-au lăsat de ales, vom găsi o altă modalitate de a ne face auziți”, a conchis fostul bașcan al UTA Găgăuzia.