ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2025 INFLAŢIA VA FI PESTE ŢINTĂ - NOUA PROGNOZĂ A BĂNCII NAŢIONALE
În primul trimestru al anului 2025, inflaţia în Republica Moldova se va situa peste ţinta vizată, a declarat marţi Petru Rotaru, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale (BNM), prezentând primul Raport asupra inflaţiei pentru anul 2025.
"Inflaţia se va situa peste limita superioară a intervalului-ţintă în primele trei luni ale anului 2025 şi va reveni în interval în trimestrul IV al anului 2025, menţinându-se acolo până la sfârşitul orizontului de prognoză. Valoarea maximă va fi înregistrată în primul trimestru al acestui an, iar valoarea minimă în al treilea trimestru din 2026", a declarat bancherul, precizând că rata medie anuală a inflaţiei va fi de 7,3% în 2025 şi de 4,7% în 2026.
Rotaru a precizat că rata anuală a inflaţiei de bază va tinde să scadă uşor în primele trei trimestre ale acestui an şi va rămâne relativ stabilă ulterior până la sfârşitul orizontului de prognoză.
Potrivit prognozei BNM, rata anuală de creştere a preţurilor la produsele alimentare va tinde să crească în prima jumătate a anului curent, după care va scădea continuu până la sfârşitul perioadei de prognoză.
Rata anuală a preţurilor reglementate va creşte semnificativ în primul trimestru al anului 2025, după care va scădea continuu până în primul trimestru al anului 2026, după care va stabili o traiectorie relativ stabilă până la sfârşitul orizontului de prognoză. Rata anuală de creştere a preţurilor carburanţilor va urma o tendinţă predominant ascendentă în acest an, apoi va scădea şi va înregistra valori negative în primele trei trimestre ale anului 2026.
"Cererea agregată va fi negativă pe tot parcursul perioadei de prognoză din cauza condiţiilor de secetă din vara anului 2024, a cererii externe negative pe tot parcursul perioadei de prognoză şi a reevaluării reale. O rată scăzută a dobânzii reale, un mic impuls fiscal pozitiv şi o redresare a cererii externe vor conduce la o reducere a deficitului cererii agregate", consideră banca.
Condiţiile monetare reale vor constrânge, în general, cererea agregată pe tot parcursul perioadei de prognoză. Prognoza actuală privind inflaţia din Raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2024 a fost revizuită în creştere până la sfârşitul perioadei comparabile.