PARLAMENTUL APROBĂ AL ȘAPTELEA PACHET DE MĂSURI PENTRU DEBIROCRATIZAREA AFACERILOR
Parlamentul a adoptat în lectura a doua al șaptelea pachet de măsuri privind debirocratizarea businessului, elaborate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Documentul conține modificări la cadrul legal care reglementează activitatea antreprenorială, a relatat un corespondent special al agenției INFOTAG acreditat în Parlament. Scopul acestuia este de a elimina barierele administrative, cerințele nerezonabile sau învechite. Modificările se referă la procedura de înregistrare și lichidare a întreprinderilor, comerțul interior, obținerea autorizațiilor sanitare, publicitatea exterioară.
Se aduc amendamente la Legea privind activitățile farmaceutice. Modificările stabilesc condițiile de acordare a licențelor pentru farmaciile din așezările rurale, indiferent dacă acestea sunt subvenționate de stat sau nu. Astfel, vor fi create condiții egale și nediscriminatorii pentru entitățile economice din acest domeniu care deschid farmacii în zonele rurale.
Se introduc modificări la Codul executiv - băncile vor fi incluse în lista locatorilor care pot profita de faptul că contractul de leasing are valoarea unui document executiv.
Perioada de valabilitate a unui certificat sanitar este mărită de la 1 la 3 ani, indiferent dacă mărfurile sunt importate sau nu. De asemenea, se propune eliminarea restricțiilor privind comerțul cu ridicata. Acesta va fi permis în spații cu o suprafață mai mică de 400 de metri pătrați.
Alte modificări se referă la publicitatea exterioară. Panourile publicitare cu o suprafață mai mică de 3 metri pătrați nu vor mai avea nevoie de un permis. Pentru celelalte, termenul de valabilitate a permisului va fi prelungit de la 1 la 5 ani.
Procedura de înregistrare a întreprinderilor va fi simplificată - obligația de a înregistra datele directorilor de sucursale va fi anulată. Procedura de lichidare voluntară a unei întreprinderi va fi, de asemenea, simplificată, iar termenul limită va fi redus de la trei zile lucrătoare la 24 de ore.
Modificările introduc dispoziții privind obligația antreprenorilor de a instala terminale de plată fără numerar. Această obligație urmează să fie îndeplinită până la 1 iulie 2026 în unitățile care au înregistrat venituri din vânzări de peste 500.000 de lei.