CAMERELE AGRICOLE VOR APĂREA ÎN MOLDOVA
Parlamentul a adoptat joi legea cu privire la organizarea și funcționarea camerelor agricole. După cum relatează INFOTAG, camerele sunt organizații prin intermediul cărora se va realiza un dialog între agricultori și autoritățile publice - centrale și locale.
În același timp, ele sunt menite să ofere agricultorilor acces la resursele și informațiile necesare, inclusiv la programe de formare și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiență între membri.
Camerele de agricultură vor fi organizate pe două niveluri: cele zece camere de agricultură regionale și Camera națională de agricultură.
Pot deveni membri ai Camerei Agricole fermierii care dețin sau utilizează cel puțin două hectare de teren; sau cel puțin un hectar de culturi perene sau legume în câmp deschis; sau cel puțin 0,1 hectare de legume în câmp protejat; sau un anumit număr de animale. Un agricultor poate fi membru doar al unei camere regionale.
Activitățile camerelor agricole vor fi finanțate din cotizațiile membrilor, servicii de consultanță și/sau servicii cu plată, subvenții de la Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă, donații sau sponsorizări și alte surse legitime.
Modelul organizatoric al Camerelor Agricole va fi hibrid. Pe de o parte, statul, prin Ministerul Agriculturii, va facilita procesul de creare și instituționalizare a camerelor agricole regionale, iar pe de altă parte, camerele vor avea autonomie deplină în activitățile lor.
Opoziția a criticat legea. Potrivit deputatului Partidului Socialist Radu Mudreac, inițiativa nu a fost susținută de majoritatea asociațiilor de agricultori. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.