PROMO-LEX: TIRASPOLUL INTENȚIONEAZĂ SĂ INTERZICĂ „PROPAGANDA VIEȚII FĂRĂ COPII”, ÎNTĂRIND ATMOSFERA DE FRICĂ
Tiraspolul intenționează să interzică „propaganda vieții fără copii”, întărind atmosfera de frică în regiunea transnistreană. După cum relatează INFOTAG, aceasta este opinia experților organizației pentru drepturile omului Promo-LEX.
Aceștia au relatat că, la 4 martie, așa-numitul „Consiliu Suprem” a înregistrat șase „proiecte de lege” care interzic propaganda unui stil de viață fără copii. Se propune modificarea legii privind protecția copiilor împotriva informațiilor dăunătoare sănătății și dezvoltării lor, a legii publicității, a legii cinematografiei, a legii mass-media, a legii privind garanțiile de bază ale drepturilor copilului și a codului contravențional.
Amenzile și chiar „arestul administrativ” de până la 15 zile sunt prevăzute pentru organizarea de acțiuni publice sau difuzarea de informații despre viața fără copii.
Experții notează riscurile unor astfel de inițiative deoarece „proiectele de lege nu conțin exemple clare sau detalii precise cu privire la ceea ce constituie „propaganda vieții fără copii” și nu oferă o definiție clară a acestui concept”.
„Prin urmare, acestea ar putea fi aplicate după bunul plac, alimentând și mai mult climatul de frică din regiune. Măsurile ar limita, de asemenea, libertatea de exprimare, viața privată și drepturile reproductive. În Federația Rusă, astfel de măsuri au făcut imposibilă orice discuție deschisă privind drepturile reproductive ale femeilor și maternitatea. În același timp, ca și alte „legi” din regiunea transnistreană, ele pot duce la intimidarea și hărțuirea de către structurile de aplicare a legii și chiar la arestări ilegale ale persoanelor care nu au așa-numita „cetățenie transnistreană””, consideră activiștii pentru drepturile omului.
În opinia activiștilor, aceste inițiative „sunt promovate ca răspuns la declinul demografic din ultimele trei decenii și la scăderea continuă a numărului de copii născuți în regiune, Tiraspolul încercând să asigure numărul stabilit de recruți pe an și să-și extindă baza de recruți în școlile militare și structurile de forță”.
În acest context, Promo-LEX consideră că Chișinăul oficial ar trebui să intervină, în special prin întreprinderea „unor eforturi politice și diplomatice prompte și eficiente pentru stoparea imediată și necondiționată a oricăror inițiative sau acțiuni ale structurilor transnistrene împotriva protecției și apărării drepturilor fundamentale ale omului pe malul stâng al Nistrului”.