FOSTUL MINISTRU AL APĂRĂRII VITALIE MRINUȚĂ SPUNE CĂ MOLDOVA NU ÎȘI POATE PERMITE LUXUL DE A RĂMÂNE O ȚARĂ NEUTRĂ
Fostul ministru al Apărării Vitali Marinuță consideră că „Moldova nu-și mai poate permite luxul de a rămâne o țară neutră”. După cum relatează INFOTAG, Marinuță a făcut această declarație luni seara, în cadrul emisiunii „Noua Săptămână cu Anatolie Golea” de la postul TV8.
„Din păcate, timpul când neutralitatea oferea securitate a dispărut irevocabil. Trebuie să fim realiști, să ne uităm la ce se întâmplă în jurul nostru, să ne uităm la alte țări. Unele dintre ele au fost neutre timp de o sută de ani, dar acum și-au dat seama că această neutralitate nu le va ajuta cu Rusia agresivă. Un bun exemplu este Finlanda și Suedia, care au renunțat la neutralitate pentru a fi protejate de NATO”, a spus Marinuță.
Marinuță a subliniat că există și opțiunea de a asigura securitatea prin respectarea neutralității, dar „aceasta necesită investiții enorme, pe care Moldova nu le are”. Fostul ministru a amintit că „și Ucraina a fost o țară neutră, dar acest lucru nu a salvat-o de agresiunea rusă”.
„Ucraina a încercat doar să se gândească la aderarea la Uniunea Europeană și NATO, nimeni nu i-a promis. Și iată cum s-a ajuns aici. Chiar dacă a avut garanții în cadrul Memorandumului de la Budapesta din partea SUA, Marii Britanii și Rusiei, până la urmă unul dintre acești garanți a decis că poate să pună mâna pe o bucată de teritoriu, dacă nu pe toată Ucraina”, a spus fostul ministru.
Marinuță a subliniat că, deocamdată, Republica Moldova continuă să rămână neutră, dar „asta nu înseamnă să nu investească în armata sa, în capacitățile sale de securitate și apărare”.
„Vedem tendințe în Europa, tendințe ale țărilor NATO. O creștere a cheltuielilor pentru apărare este inevitabilă. Dacă anterior țările vorbeau despre creșterea cheltuielilor pentru apărare până la 2%, acum vorbim despre 3-5%. În ultimii 10 ani, bugetul de apărare al Republicii Moldova a crescut de patru ori - de la 500.000 la 2 miliarde de lei. Dar încă nu este suficient, cheltuielile sunt mai mici de un procent din PIB. Dacă vrem să ne asigurăm propria securitate, să fim capabili nu doar să observăm dronele, ci și să le doborâm, trebuie fie să strângem cureaua și să dotăm armata, fie să intrăm într-o coaliție cu cei care au aceste capacități. Vecinii noștri, România și Ucraina, au astfel de capacități, dar nu ar trebui să facem demagogie, ci să lucrăm în acest sens. Întotdeauna am fost în favoarea apartenenței la un bloc cu aliați mai puternici, precum România și alte țări din UE. Doar așa ne putem asigura securitatea, decât să rămânem aproape la granița cu Rusia, ca o „zonă buffer”, a conchis Vitalie Marinuță.