VOTUL DE NEÎNCREDERE ÎN MINISTRUL EDUCAȚIEI A EȘUAT
Votul de neîncredere în ministrul Educației, Dan Perciun, a eșuat. După cum informează INFOTAG, acesta a fost susținut doar de 18 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au înaintat un proiect de Rezoluție privind votul de neîncredere.
„Două la zero (în favoarea guvernului - „I.”). Să le fie rușine mincinoșilor”, a comentat președintele Igor Grosu votul, referindu-se la faptul că anterior în Parlament nu a trecut nici un vot de neîncredere în ministrul Sănătății Ala Nemerenco.
În discursul său, Perciun a vorbit despre prioritățile ministerului. perciun a menționat că activitatea sa se concentrează pe domenii-cheie precum creșterea salariilor, debirocratizarea. Ministrul a spus că, între 2021 și 2025, salariul mediu al profesorilor și educatorilor a crescut cu o medie de 15% pe an. De asemenea, au fost făcute investiții majore în dezvoltarea profesională și recalificarea cadrelor didactice. Ministrul Educației și Științei a vorbit și despre atragerea tinerilor specialiști în domeniu.
„Astăzi, mai mult ca oricând, sistemul educațional are nevoie de predictibilitate, de o viziune pe termen lung... Are nevoie de investiții și consens pentru a asigura continuitatea inițiativelor începute. Are nevoie de empatie pentru a se asigura că schimbările pe care le facem sunt optime pentru profesori, părinți și copii. Are nevoie de rapiditate și ceea ce facem în minister este să dăm procesului de reformă cât mai multă viteză posibil”, a spus Perciun.
Ministrul a comentat recentul scandal în care a fost implicat un manual de istorie modernă și tratarea de către acesta a unor evenimente din cel de-al Doilea Război Mondial. Perciun a spus că „crimele de război ale regimului Antonescu nu pot fi justificate” și că ministerul este deschis discuțiilor pentru a completa și corecta manualul.
Opoziția l-a criticat pe ministru, inclusiv pentru politica sa salarială. Potrivit lui Vlad Bătrîncea, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, „salariile nu au fost majorate în conformitate cu inflația”, iar profesorii pot cumpăra, în mod realist, cu propriul salariu mai puțin decât acum patru ani.
Deputata PAS Larisa Novac a vorbit în apărarea ministrului, spunând că votul de neîncredere nu s-a datorat dorinței de a discuta politicile educaționale, ci intenției de a „provoca un scandal pe un teren egal” și că schimbările în educație vor veni „cu propunerea unor soluții concrete, nu cu măsuri populiste”.