VICEPRIM-MINISTRUL, MINISTRUL DEZVOLTĂRII ECONOMICE DUMITRU ALAIBA DEMISIONEAZĂ
Viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a demisionat din funcție. Potrivit INFOTAG, Alaiba a scris acest lucru pe facebook joi dimineața, cu o oră înainte de ședința Guvernului.
„Astăzi va fi ultima dată când voi participa la o ședință de guvern. Au fost doi ani și jumătate de muncă enormă, timp în care mi-am dat toate cunoștințele și energia pentru a merge înainte. Acum este necesar următorul pas”, a menționat Alaiba.
Alaiba a subliniat că va continua să „servească interesele țării atâta timp cât va fi nevoie și oriunde m-aș afla”.
„Voi continua să o sprijin pe președinta Maia Sandu, pe prim-ministrul Dorin Recean și echipa de guvernare și le voi mulțumi pentru încrederea lor. Am pus bazele stabilității economice și, la această etapă, cred că este nevoie de un nou impuls pentru a accelera procesele inițiate pentru a asigura creșterea economică. A fost o onoare să contribui. Mergem înainte!”, a scris Alaiba.
Membri ai comunității de afaceri și ai opoziției au cerut demisia lui Alaiba de mult timp.
Demisia sa a fost prezisă după alegerile prezidențiale, când Maia Sandu, care a câștigat alegerile, a promis să tragă concluzii și să facă schimbări de personal. Cu toate acestea, remanierea de atunci s-a dovedit a fi cosmetică, premierul Dorin Recean insistând asupra menținerii lui Alaiba în funcție.
Recean i-a mulțumit lui Alaiba „pentru eforturile uriașe” pe care le-a făcut „pentru a menține stabilitatea economică, pentru a se apropia de Uniunea Europeană și pentru a crea bazele necesare creșterii economice în următorii ani”.
„Împreună cu echipa sa de la minister, el a reușit să creeze un mediu mai favorabil afacerilor, să faciliteze interacțiunea dintre cetățeni și stat și să pună bazele unei economii mai competitive”, a scris Recean pe rețelele de socializare.
Opoziția parlamentară a comentat, de asemenea, demisia. Vlad Batrîncea, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a amintit că „la 27 februarie, BCS a inițiat un vot de neîncredere în ministrul Economiei, Dmitri Alaiba”, iar „la 13 martie, ministrul a demisionat”.
„Ei înșiși (autoritățile) încep să realizeze nocivitatea activităților lor pentru stat. Toți cei implicați în degradarea Republicii Moldova poartă răspundere personală. Ministrul Alaiba va rămâne în istoria statului ca un ministru Facebook. Zero rezultate. Nici un motiv de mândrie. Doar degradare și decădere”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.