CAMPANIE NAȚIONALĂ DE REÎMPĂDURIRE LANSATĂ ÎN MOLDOVA
Sâmbătă, în Republica Moldova a fost lansată Campania Națională de Restaurare a Pădurilor. După cum informează INFOTAG, în prima zi a campaniei de primăvară, peste 2000 de persoane au plantat circa 30 de hectare de pădure în satul Geamăna, raionul Anenii Noi.
De asemenea, plantarea a fost efectuată în peste 120 de localități din țară. La eveniment au participat persoane de toate vârstele, elevi și studenți, reprezentanți ai comunității de afaceri și ai societății civile, precum și lucrători din sectorul public.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a menționat că peste 130 000 de puieți au fost plantați în piața adiacentă satului Geamăna.
„Astăzi, toată lumea a luat parte la Forest Generation, cel mai mare program guvernamental de reîmpădurire. Actuala campanie de reîmpădurire de primăvară implică peste 120 de localități din întreaga țară. Toată lumea este binevenită să contribuie la ecologizarea întregii țări”, a declarat Vodă.
Ministerul Mediului, împreună cu Moldsilva, își propune să planteze 3.500 de hectare de pădure în această primăvară și cel puțin 7.000 de hectare pe parcursul anului.
„Vă îndemn să rămâneți parte din #GenerationForest și să vă alăturați Programului Național de Ecologizare din acest an. Cu toții ne dorim un sol mai sănătos, o apă mai curată și o țară rezistentă la schimbările climatice. De aceea este important să plantăm cât mai mulți copaci în toată țara”, a scris președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.
Șefa statului a inițiat anterior Programul național de extindere și reîmpădurire a pădurilor pentru anii 2023-2032. Programul prevede ca, în zece ani, suprafețele forestiere să fie extinse cu aproximativ 150.000 de hectare, atât prin terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere grav degradate aflate în proprietatea statului sau, pentru prima dată, pe terenuri aflate în proprietate privată. În primii doi ani de la lansare, peste 15.000 de hectare au fost ecologizate, plantându-se 65 de milioane de puieți. Peste 300 de milioane de lei au fost cheltuiți în acest sens.