MAJORITATEA MOLDOVENILOR SE OPUN PREDĂRII RELIGIEI LA ȘCOALĂ ȘI SUNT ÎN FAVOAREA UNOR SALARII MAI MARI PENTRU PROFESORI
Majoritatea moldovenilor se opun predării religiei la școală și sunt în favoarea majorării salariilor profesorilor. După cum relatează INFOTAG, acest lucru este evidențiat de datele unui sondaj sociologic realizat de compania „iData”.
Potrivit rezultatelor, prezentate marți la o conferință de presă, majoritatea respondenților sunt împotriva predării obligatorii a religiei în școli, indiferent dacă va fi vorba de preoți sau de profesori. Doar aproximativ o treime dintre respondenți (aproximativ 33%) ar dori ca religia să fie o materie obligatorie, 20% se opun ferm predării acesteia, iar 43% permit studierea ei doar ca materie opțională.
Cetățenii cred că profesorii ar trebui să primească salarii mai mari. Potrivit respondenților, salariul mediu lunar al profesorilor de liceu, după deducerea impozitelor, ar trebui să fie de 15.400 de lei. Chișinăuienii cred că profesorii ar trebui să primească și mai mult - aproximativ 16.800 de lei pe lună.
Părerile sunt împărțite în ceea ce privește comasarea școlilor din mediul rural în instituții de învățământ mai mari și mai bine dotate.
Activitatea ministrului Educației, Dana Perciun, a fost apreciată drept „excelentă” (10 puncte) de 8,9 la sută dintre cetățeni, 6,6 la sută - ca având 9 puncte, iar 14,1 la sută - ca având 8 puncte. În același timp, 13 la sută au dat un 1, 3,2 la sută au dat 2 și 3,6 la sută au dat 3.
Studiul a examinat, de asemenea, opinia cu privire la denumirea disciplinei școlare dedicate istoriei naționale. Majoritatea (46,7%) preferă denumirea „Istoria Moldovei”, mai puțin de un sfert dintre respondenți au ales denumirea „Istorie” (24,3%) și 23,6% - „Istoria Românilor”.
Sondajul a fost realizat în perioada 14-25 martie în rândul a 1007 persoane. Marja de eroare este de 3%.