ÎNĂSPRIREA POLITICII MONETARE A BNM A AFECTAT GUVERNUL MAI MULT DECÂT CREDITAREA
Ultima înăsprire a politicii monetare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), când rata cheie a crescut până la 6,5 la sută, a afectat guvernul mai mult decât orice altceva, consideră expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit agenției INFOTAG, acesta a declarat vineri pe rețelele de socializare că Ministerul Finanțelor a fost nevoit să ia credite mai scumpe pe piața internă prin plasarea valorilor mobiliare de stat (VMS).
Potrivit expertului, înăsprirea politicii monetare nu a avut un impact semnificativ asupra creditelor de consum și ipotecare.
„În termeni de volum, creditele ipotecare au scăzut, dar acest lucru s-a datorat creșterii prețurilor apartamentelor. Creditele de consum au devenit disponibile fără obstacole. Prin urmare, cred că faza critică a crizei a trecut. Ne întoarcem la viața normală. Acest lucru înseamnă accelerarea tuturor proceselor de creditare”, consideră Ioniță.
Caracterizând rata cheie a autorității de reglementare, expertul a menționat că cea mai mică rată a fost în 2020. - 2,7%, iar în august 2022 a devenit a doua cea mai mică din istoria Moldovei moderne - 21,5%.
„În primăvara anului 2024, rata a fost de 3,6%, iar în primele trei luni ale anului 2025, aceasta a crescut la 6,5%, fără o valoare semnificativă”, consideră expertul.
Vorbind despre inflația anuală, Ioniță a amintit că în decembrie 2023 aceasta a fost de 4,2%; în decembrie 2024 - 6,9%; în ianuarie 2025. - 9,1%; în februarie 2025. - 8,6%.
„Accelerarea inflației în decembrie 2024 a obligat BNM să întreprindă anumite acțiuni. Cu toate acestea, datorită sprijinului Uniunii Europene, care a fost introdus în tarifele la căldură, gaze și electricitate, în luna februarie a avut loc o scădere a inflației. Valurile inflaționiste practic au trecut. În două-trei luni, cred că și rata de bază va scădea, dacă situația din țară va rămâne stabilă”, a spus Ioniță.