PRIM-MINISTRUL DORIN RECEAN A DECLARAT CĂ ESTE ÎN CURS O ANCHETĂ PRIVIND AMNISTIEREA LUI ALEXANDRU SINIGUR, CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE PE VIAȚĂ
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că este în desfășurare o anchetă privind amnistierea lui Alexandru Sinigur, care a fost condamnat la închisoare pe viață. Recean a declarat reporterilor după ședința de guvern de miercuri, relatează INFOTAG.
„Efectuăm o investigație foarte serioasă pentru a afla care este problema: lacune legislative sau abuzuri. Vom furniza informații în curând”, a spus Recean.
Doina Gherman, vicepreședinte al parlamentului și deputat al partidului de guvernământ PAS, a declarat, de asemenea, că este în curs de desfășurare o anchetă asupra situației. Întrebată cine a redactat amendamentele la legea amnistiei și câți infractori au fost deja eliberați datorită legii, Gherman a spus că toate explicațiile vor fi date după anchetă.
„Studiem serios chestiunea și vom da un comentariu motivat mai târziu pentru a evita speculațiile. Dacă așteptați până mâine, vom prezenta toate informațiile relevante în sesiunea plenară a Parlamentului”, a spus Gherman.
Deputatul Olesea Stamate, care a fost unul dintre autorii legii privind amnistia, s-a pronunțat, de asemenea, cu privire la eliberarea unor deținuți din arest, ea fiind la momentul respectiv președinta Comisiei parlamentare pentru probleme juridice. Opoziția o acuză, de asemenea, că tatăl său a fost avocatul unuia dintre deținuții eliberați.
„Tatăl meu a reprezentat interesele deținutului Radulov în cererea de amnistie, dar aceasta a fost respinsă atât de instanța de fond, cât și de cea de apel. Ulterior, deținutul a apelat la un alt avocat și a solicitat aplicarea articolului 91 - eliberarea condiționată. Pe baza acestui articol a fost eliberat. La fel a făcut și deținutul Alexandru Sinigur. Dacă există întrebări cu privire la validitatea deciziei instanței - acesta este un alt subiect, dar nu are nimic de-a face cu legea privind amnistia. Astfel, este clar pentru oricine studiază acest subiect, și nu vrea doar să arunce cu noroi în cineva, că: 1. Eliberările în cauză NU au la bază legea amnistiei; 2. Orice interes personal al meu sau al rudelor mele în acest subiect este doar o altă bârfă aruncată în spațiul public pentru a mă discredita și, eventual, pentru a deturna atenția publică de la alte subiecte mai interesante apărute în ultima perioadă”, a scris Stamate.
Săptămâna trecută, pe 27 martie, instanța din Rezina a admis cererea avocaților de eliberare anticipată a liderului grupării criminale „Yuzhnaya”, Alexandru Sinigur, poreclit „Albastru”. În 2006, el a fost condamnat la închisoare pe viață pentru mai multe infracțiuni deosebit de grave comise în Moldova și Ucraina. Cu toate acestea, ulterior, pedeapsa pe viață i-a fost comutată la 30 de ani de închisoare în cadrul unei amnistii care a marcat cea de-a 30-a aniversare a independenței Republicii Moldova. Administrația închisorii a contestat această decizie. În opinia administrației închisorii din Rezina, unde condamnatul își ispășea pedeapsa, acesta nu îndeplinea condițiile pentru amnistie, însă administrația a fost obligată să se conformeze deciziei instanței.