SUEDIA ȘI MAREA BRITANIE AU SPRIJINIT ȘAPTE ANTREPRENORI DE PE MALUL STÂNG AL RÂULUI NISTRU ÎN PROMOVAREA AFACERILOR EFICIENTE ENERGETIC
Șapte antreprenori din regiunea transnistreană vor beneficia de asistență financiară în dezvoltarea afacerilor orientate spre creșterea productivității și introducerea tehnologiilor inovatoare și durabile. Aceștia au fost selectați în urma unui concurs organizat de proiectul PNUD „Dezvoltarea potențialului de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), transmite INFOTAG. Proiectul este finanțat de Suedia și Marea Britanie.
Fiecare dintre întreprinderile selectate va primi echipamente și servicii în valoare de până la 30.000 de dolari pentru a îmbunătăți eficiența energetică și productivitatea muncii. Managerii acestora vor beneficia de mentorat și instruire pentru a optimiza procesele de producție și a crea noi locuri de muncă.
Asistența financiară din partea Suediei și Marii Britanii va fi investită în creșterea eficienței producției de pește prin tehnologii avansate și surse de energie regenerabilă, trecerea la un model durabil în sfera HoReCa prin instalarea de panouri solare, dezvoltarea turismului ecologic prin construirea unei case eco-modulare pentru vinărie.
Proiectul anticipează că fiecare întreprindere sprijinită va crea cel puțin un loc de muncă suplimentar, contribuind la dezvoltarea economică a comunităților locale.
În mod caracteristic, trei dintre cei șapte beneficiari ai asistenței financiare sunt femei. Una dintre acestea este Elena Dronic, fondatoarea unei companii specializate în producția de flori uscate pentru florărie și decorațiuni, care furnizează pieței materii prime de înaltă calitate.
„Credem în dezvoltarea durabilă și în grija față de mediu, de aceea este deosebit de important pentru noi să utilizăm resurse ecologice. Datorită finanțării pe care am primit-o din Suedia și Regatul Unit, vom putea instala panouri fotovoltaice și introduce energie verde în procesele noastre de producție, ceea ce ne va crește eficiența și ne va reduce impactul asupra naturii”, a declarat aceasta.
Vasile Cebanov, directorul companiei de piscicultură, a subliniat importanța sprijinului primit în reducerea impactului asupra mediului.
„Piscicultura este un proces pe termen lung care necesită o planificare atentă și o viziune pentru viitor. Costurile energetice ridicate ale pompării apei reprezintă o provocare majoră pentru noi, iar acest sprijin ne oferă posibilitatea de a le reduce prin tehnologii eficiente. Suntem recunoscători Suediei, Regatului Unit și PNUD pentru sprijinul care va face producția noastră durabilă și va contribui la protecția mediului”, a spus el.
De la lansarea sa în Moldova în 2019, proiectul AdTrade a sprijinit 89 de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului să-și înființeze și să-și extindă afacerile, încurajându-i să adopte tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.