CU SPRIJINUL GUVERNULUI JAPONEZ, FAO LANSEAZĂ UN NOU PROIECT PENTRU SUSȚINEREA FERMIERILOR MOLDOVENI
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a răspuns solicitării Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova de a oferi sprijin pentru combaterea efectelor secetelor recurente și a impactului războiului din Ucraina asupra sectorului agricol al țării. Cu sprijinul guvernului japonez, FAO lansează un nou proiect de sprijinire a agricultorilor moldoveni, cu un buget de 560.000 de dolari.
Serviciul de presă al ministerului a declarat pentru INFOTAG că la prezentarea proiectului s-a menționat că guvernul japonez a sprijinit deja peste 3600 de ferme moldovenești vulnerabile în perioada 2023-2024. Iar noul proiect își propune să promoveze adaptarea și reziliența pe termen lung. Până la 30 martie 2026, proiectul va ajuta peste 1.000 de fermieri (700 de crescători de animale și 400 de agricultori) prin adoptarea unor practici agricole moderne, diversificarea culturilor cu sorg tolerant la secetă și furnizarea de hrană pentru animale.
„Pentru a face față secetelor recurente de care suferă fermierii noștri, ne-am concentrat pe o cultură promițătoare, rezistentă la secetă, precum sorgul, care poate sprijini, de asemenea, sectorul zootehnic atât cu semințe, cât și cu siloz. Acest proiect este important pentru ca fermierii noștri să realizeze potențialul acestei culturi de a-și menține randamentul chiar și în condiții de secetă severă”, a declarat secretarul de stat al ministerului, Iurie Scripnic.
Proiectul va fi implementat în parteneriat cu principalele părți interesate locale, cum ar fi asociațiile agricole, organizațiile societății civile, institutele de cercetare și autoritățile locale.
„Intensificăm cooperarea pentru a oferi soluții durabile care nu numai că vor asigura mijloace de trai esențiale și vor proteja comunitățile vulnerabile, dar și vor dezvolta un sistem de producție alimentară mai rezilient și mai stabil în fața provocărilor complexe”, a declarat ambasadorul Japoniei în Moldova, Yoichiro Yamada.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și institutele de cercetare vor juca un rol-cheie în furnizarea informațiilor științifice necesare și monitorizarea strictă a rezultatelor proiectului, asigurând eficiența acestuia.
„Prin acest proiect, cu sprijinul generos al guvernului japonez, dorim să creștem productivitatea și capacitatea de adaptare în sectorul agricol, permițând agricultorilor moldoveni să reziste mai bine efectelor adverse ale schimbărilor climatice. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele pe termen lung ale acestei inițiative în strânsă cooperare cu partenerii noștri din societatea civilă și mediul academic”, a declarat reprezentantul adjunct al FAO la Chișinău, Tudor Robu.