CENTRUL EXPERT-GRUP CRITICĂ „BUGET PLUS”
Centrul Expert-Grup a criticat amendamentele la bugetul de stat adoptate recent în prima lectură sub denumirea „buget plus”. După cum relatează INFOTAG, în nota lor informativă experții au remarcat o serie de probleme.
În opinia lor, amendamentele propuse au fost adoptate fără respectarea principiilor de transparență; ele nu corespund obiectivelor stabilite în planul de creștere economică a Republicii Moldova (asistența europeană, care va finanța măsurile propuse). De asemenea, potrivit experților, punerea în aplicare a modificărilor poate crea riscuri de limitare a autonomiei locale și o posibilă derivă spre „clientelismul politic” în distribuirea fondurilor.
De exemplu, experții subliniază că amendamentele prevăd implementarea programului „Curtea Europeană” în Chișinău, în valoare de 100 de milioane de lei. Experții nu înțeleg cum „îmbunătățirea teritoriului va putea asigura o creștere economică suficientă pentru a acoperi rambursarea fondurilor împrumutate”. Și, de asemenea, de ce proiectul afectează doar capitala și nu include și alte regiuni, deși este finanțat din bugetul de stat.
„Tot pe 8 aprilie, Guvernul a anunțat programul „Europa este tot mai aproape - 2025” cu un buget de circa 500 de milioane de lei pentru construcția și modernizarea a circa 130 km de drumuri locale și trotuare în 100 de localități până la sfârșitul acestui an, finanțat din fonduri europene prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală”, se arată în notă.
Experții reamintesc că „în conformitate cu principiile autonomiei locale, selectarea proiectelor locale pentru alocarea finanțării în general nu ar trebui să fie decisă la nivel central”, iar „însăși procedura de implementare a programului „Europa tot mai aproape 2025” pentru modernizarea drumurilor locale comportă anumite riscuri de vasalizare politică (mituire) a primarilor”.
Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup, a declarat că, pentru ca resursele alocate de UE să aibă un impact real asupra accelerării dezvoltării economice a țării, acestea ar trebui să fie alocate pe baza principiilor bunei guvernări (transparență, consultare publică, depolitizarea fluxurilor financiare și absența conflictelor de interese).
Experții recomandă autorităților să asigure transparența procesului bugetar; să alinieze măsurile propuse cu obiectivele Planului de creștere economică; să evite risipirea sprijinului financiar pentru proiecte neproductive și populiste....