Prim-ministrul Dorin Recean, la ședința Platformei Anticorupție: „Fiecare trebuie să-și îndeplinească responsabilitățile - avem nevoie de consolidarea eforturilor, coordonare, curaj și asumare”

16 aprilie 2025, Chișinău - Importanța consolidării eforturilor pentru combaterea corupției, inclusiv în contextul realizării agendei europene a Republicii Moldova, a fost accentuată, astăzi, de prim-ministrul Dorin Recean, la ședința Platformei Anticorupție. Șeful Executivului a evidențiat necesitatea aplicării în practică a două priorități-cheie: colaborarea mai strânsă și mai activă între instituții și asumarea din partea fiecărei autorități a rolului care îi revine.
„Lupta împotriva corupției nu este un exercițiu birocratic, iar orice întârziere nejustificată, blocaj sau pasare de responsabilitate unul altuia înseamnă o încetinire în procesul de combatere a corupției. Acest lucru nu mai poate fi tolerat de societate. Fiecare trebuie să-și îndeplinească responsabilitățile - avem nevoie de consolidarea eforturilor, coordonare, curaj și asumare”, a menționat premierul.
De asemenea, prim-ministrul s-a referit la documentele care reflectă angajamentele țării noastre pe calea de aderare europeană - Foaia de parcurs privind statul de drept, Planul de creștere pentru Moldova, Programul Național de aderare la Uniunea Europeană și Planul de dezoligarhizare: „Sunt documente strategice care trebuie transformate în acțiuni concrete, așteptate de cetățeni. Respectarea legii este o prioritate pentru succesul și sustenabilitatea tuturor reformelor. UE a dezvoltat un model de succes în asigurarea păcii, securității și bunăstării și acest model îl replicăm la noi acasă”.
Un alt subiect abordat ține de combaterea corupției electorale și a tentativelor de subminare a proceselor democratice din țara noastră. În acest context, premierul a făcut apel la unitate, subliniind că problema corupției este o responsabilitate a tuturor instituțiilor și o vulnerabilitate care dăunează întregii societăți și securității naționale.
„Rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav și distructiv. Avem de ales – ori riscăm să pierdem această șansă istorică, ori reușim să acționăm împreună și să demonstrăm cetățenilor că putem construi o societate sănătoasă, bazată pe respectarea legii”, a subliniat premierul.