GUVERNUL APROBĂ MODIFICĂRI LA LEGEA PRIVIND GAZELE NATURALE PENTRU A COMBATE DOMINAȚIA ACTUALĂ A MOLDOVAGAZ PE PIAȚĂ
Guvernul Republicii Moldova a aprobat amendamente la Legea cu privire la gazele naturale pentru a combate dominația actuală a „Moldovagaz” pe piață. Proiectul de lege în acest sens a fost aprobat miercuri în cadrul ședinței Guvernului, transmite INFOTAG.
În nota explicativă a documentului se spune că, în pofida faptului că cota Moldovagaz pe piața cu amănuntul a gazelor naturale a scăzut cu aproximativ 7% - de la 97,69% în 2022 la 90,5% în prima jumătate a anului 2024 - compania continuă să domine piața.
Pentru o mai mare liberalizare, guvernul intenționează să clasifice consumatorii pe categorii. În prezent, numai consumatorii rezidențiali și micii consumatori non-casnici, precum și întreprinderile și instituțiile care furnizează servicii sociale, vor fi eligibili pentru furnizarea de gaze în conformitate cu tarifele reglementate, în timp ce restul vor trebui să intre pe „piața liberă”.
„În 2024, 87 de întreprinderi mari din Moldova achiziționau deja gaze naturale exclusiv de pe piață. Aceasta este semnificativ mai mult decât în 2023, când doar 27 de companii operau pe piața liberă. În doar un an, 60 de companii au decis să treacă la piața liberă a pieței gazelor naturale, consolidând astfel dezvoltarea pieței gazelor naturale din țară”, se spune în comunicat.
Modificările prevăd „implementarea unui mecanism de aplicare a unui tarif unic de distribuție a gazelor naturale în Republica Moldova”.
De asemenea, potrivit proiectului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va trebui să numească o nouă companie care să furnizeze gaze în regiunea transnistreană (această funcție este îndeplinită în prezent de Moldovagaz). Această decizie a fost luată „ca urmare a încetării furnizării de gaze către regiunea transnistreană de către Gazprom începând cu 1 ianuarie 2025”. De asemenea, această companie va fi responsabilă de crearea de rezerve de gaze, care ar trebui să reprezinte „cel puțin 15% din consumul mediu anual de gaze naturale al consumatorilor casnici și al întreprinderilor și instituțiilor din regiune”.