MEMBRU AL CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE AL ENERGOCOM: ÎN LOC SĂ CONSTRUIASCĂ NOI CAPACITĂȚI, AUTORITĂȚILE FOLOSESC ASISTENȚA UE PENTRU COMPENSAȚII
„Un pește electoral este acum mult mai atractiv decât o undiță pentru viitorul energetic durabil al Republicii Moldova”. După cum relatează INFOTAG, atât de figurat a comentat în rețelele de socializare un membru al Consiliului de administrație al Energocom SA, Alexandru Slusari, acțiunile autorităților, care utilizează fondurile UE nu pentru construcția de noi capacități de generare, ci pentru plata compensațiilor către cetățeni.
„La 16 ianuarie, Comisia pentru Situații de Urgență a decis să apeleze la instrumentele Mecanismului de protecție civilă al UE pentru a solicita asistență internațională. Cu sprijinul UE, a fost planificată instalarea a 10 centrale electrice mici și a uneia mari cu o turbină cu gaz. Deja în timpul verii, aceste 10 centrale ar putea funcționa și ar putea furniza aproximativ 20 % din consumul mediu zilnic de energie electrică din țară”, a spus el, regretând că guvernul „a uitat de acest lucru și a urmat calea tradițională, populistă, cu mari riscuri pentru viitor”.
Potrivit acestuia, „resursele financiare împrumutate de la UE au fost canalizate doar pentru compensații: banii atât vin, cât și pleacă din stat, doar valoarea datoriei externe se schimbă”.
„Iar problema se poate agrava chiar înainte de alegeri. Din a doua jumătate a lunii mai, ar trebui să ne așteptăm la o creștere bruscă a consumului de energie din cauza căldurii și a penuriei de energie electrică din regiune, în contextul problemelor din Ucraina. Ce va face atunci guvernul? Va alerga la Tiraspol pentru a reveni cu orice preț la livrările de energie electrică de la TPP-ul moldovenesc sau va apela din nou la UE cu o cerere de compensare și mai mare? Mă tem că consecințele politice negative ale miopiei și populismului vor fi și mai triste”, a conchis Alexandru Slusari.