FOSTUL MINISTRU AL ENERGIEI, ÎNCREZĂTOR CĂ MOLDOVAGAZ VA FI LIPSITĂ DE LICENŢA DE FURNIZARE A GAZELOR
Fostul ministru moldovean al Energiei, Victor Parlicov, este încrezător că "Moldovagaz" va fi lipsită de licenţa de furnizor universal de gaze pentru consumatorii moldoveni şi de furnizor de ultimă instanţă. După cum relatează INFOTAG, Parlicov a făcut această declaraţie în cadrul emisiunii "Noua Săptămână cu Anatolie Golia" de la postul TV8.
În luna aprilie, Agenţia de Reglementare în Energetică (ANRE) a amânat termenul de separare a activităţilor Moldovagaz de la 31 decembrie 2026 la 31 iulie 2025. Aceasta înseamnă că în cele trei luni rămase compania trebuie să finalizeze implementarea Pachetului Energetic III, care prevede separarea procedurii de achiziţionare, transport şi furnizare a gazelor către consumatori. ANRE a avertizat că, dacă acest lucru nu se va face, autoritatea de reglementare va retrage Moldovagaz licenţa de furnizare a gazelor şi va desemna o altă companie pentru furnizarea la preţuri reglementate.
"Sunt aproape sigur că Moldovagaz îşi va pierde licenţa. Compania a avut mult timp la dispoziţie pentru a-şi diviza activităţile, dar acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat Parlicov.
Parlicov a menţionat că adunarea generală a acţionarilor Moldovagaz va avea loc pe 30 mai, dar problema împărţirii tipurilor de activităţi nici măcar nu se află pe ordinea de zi.
"Timp de mulţi ani, a fost menţinut status quo-ul, conform căruia Moldovagaz a rămas principalul furnizor de gaze naturale pentru Moldova. În ultimii ani, şi-a păstrat rolul de furnizor pentru regiunea transnistreană, compania semnând în acest sens un contract cu Gazprom. Datorită acestui aranjament, Tiraspolul a putut continua să primească finanţare, în timp ce banca de dreapta a Moldovei a cumpărat energie electrică ieftină de la centrala electrică moldovenească. Dar echilibrul a fost distrus atunci când Gazprom a încercat să saboteze implementarea celui de-al treilea pachet energetic în Moldova. "Gazprom a făcut alegerea sa. "Gazprom a avut posibilitatea să implementeze cel de-al treilea pachet energetic şi să îşi continue activitatea fără schimbări, dar nu a făcut acest lucru", a subliniat fostul ministru.
Parlicov a reamintit că, în plus, începând cu 1 ianuarie 2025. "Gazprom" a încetat furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană, refuzând să folosească o rută alternativă.
"Puteau să continue să livreze gaze în regiunea transnistreană de la 1 ianuarie şi să amâne acest moment cu licenţa Moldovagaz, să obţină câţiva ani pentru a-şi reveni şi a lua o decizie. "Gazprom a făcut o alegere, au spus că nu sunt interesaţi. Păi, dacă nu sunt interesaţi, nu putem lăsa consumatorii fără gaze. Al treilea pachet energetic trebuie să fie implementat", a spus Parlicov.
Fostul ministru a menţionat că Chişinăul a încercat să evite o criză în regiunea transnistreană şi să păstreze acest echilibru fragil în sectorul energetic. Autorităţile au solicitat de la secretariatul Comunităţii Energetice dreptul de a lua o amânare şi de a nu retrage licenţa Moldovagaz pentru perioada actualului contract, până în octombrie 2026, deoarece aceasta era de fapt singurul furnizor de gaze naturale în regiunea transnistreană.
"Dar Gazprom a rupt acest echilibru fragil şi a refuzat unilateral să furnizeze gaze Transnistriei. Din acel moment, nu mai are sens să păstrăm Moldovagaz ca furnizor principal. Iar "Gazprom", în calitate de acţionar principal al "Moldovagaz", nu va mai putea influenţa situaţia cu privarea de licenţă, deoarece şi-a pierdut pârghiile de presiune, Moldova nu depinde de livrările de gaze ruseşti, inclusiv de partea din stânga malului. Acum trebuie să căutăm noi instrumente de aprovizionare cu gaze a consumatorilor", a spus expertul.
Răspunzând la întrebările jurnalistului, acesta a spus că "nu există dificultăţi în trecerea la un alt furnizor, tranziţia se va realiza treptat".
"Consumatorii obişnuiţi nu au de ce să-şi facă griji. Nu există absolut nicio dificultate în organizarea trecerii consumatorului de la Moldovagaz la un alt furnizor. La început, va fi numit un furnizor temporar, iar apoi, în urma rezultatelor licitaţiei, va fi ales unul permanent. Lista consumatorilor va fi obligatoriu să fie predată câştigătorului licitaţiei. Ei vor transfera baza de date şi personalul care se ocupă de facturare", a spus Parlicov.
Fostul ministru s-a pronunţat în favoarea transformării companiei de stat Energocom în principalul furnizor de gaze din Moldova.
"O licitaţie a fost organizată în acest scop în 2025. Energocom nu a participat la acesta, deşi noi am recomandat acest lucru. Ar fi bine ca o companie de stat să preia acest rol, pentru a evita tot felul de speculaţii", a conchis Parlicov.
Alexandru Slusari, membru al Consiliului de Administraţie al Energocom, a declarat corespondentului INFOTAG că Energocom a depus deja o cerere de participare la licitaţia pentru licenţa de furnizor principal de gaze în Moldova. Potrivit lui, Transavtogaz, o filială a Moldovagaz, de asemenea, a solicitat participarea la licitaţie.