PARLAMENTUL EUROPEAN PROPUNE FINALIZAREA VERIFICĂRII LEGISLAȚIEI ÎN CONTEXTUL ADERĂRII MOLDOVEI LA UE ȘI DESCHIDEREA NEGOCIERILOR PRINCIPALE ÎN LUNILE URMĂTOARE
Parlamentul European propune finalizarea verificării legislației în contextul aderării Republicii Moldova la UE și deschiderea negocierilor principale în următoarele luni. După cum relatează INFOTAG, acest lucru se menționează în raportul anual privind Moldova, proiectul căruia a fost aprobat marți de Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European.
Eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat pe rețelele de socializare că amendamentul relevant la proiectul raportului a fost făcut de un grup de deputați din partea Partidului Național Liberal și a grupului Partidului Popular European.
„Potrivit amendamentului, raportul salută angajamentul autorităților moldovene de a finaliza verificarea legislativă în contextul aderării la UE și de a deschide negocierile principale în lunile următoare. În acest context, facem apel la Comisia Europeană să ofere un sprijin mai substanțial Chișinăului pentru atingerea acestor obiective și accelerarea procesului de aderare la UE. În contextul amenințărilor reprezentate de Rusia la adresa Uniunii Europene și a țărilor vecine, accelerarea integrării europene a Republicii Moldova și a Ucrainei ar trebui să reprezinte o prioritate strategică pentru UE în perioada următoare”, a spus eurodeputatul.
Mureșan consideră, de asemenea, că este necesar să se treacă la o liberalizare permanentă a comerțului dintre Moldova și UE.
„Această măsură ar înlocui actuala liberalizare temporară introdusă după izbucnirea războiului din Ucraina de către Rusia, care a permis redirecționarea produselor agricole moldovenești, private de accesul pe piețele estice, către piața europeană. Liberalizarea temporară a condus deja la o creștere semnificativă a exporturilor agricole moldovenești către UE, în beneficiul producătorilor locali. Dar o liberalizare permanentă va asigura mai multă previzibilitate pentru producătorii locali și va spori încrederea investitorilor în economia moldovenească”, a declarat eurodeputatul.
Raportul va fi supus votului final în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European în luna iunie.
Cu o zi înainte, președintele Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni la TV8 că „Moldova va putea finaliza negocierile de aderare la UE în 2027”.