PLANUL DE CREȘTERE ECONOMICĂ AL REPUBLICII MOLDOVA: ÎNTRE AȘTEPTĂRI ȘI REALIZARE
Chișinău. „Planul de creștere economică a Republicii Moldova: între așteptări și realizare”, a fost tema clubului de presă organizat la EuroCafe de Centrul Expert-Grup și Fundația Friedrich Ebert în Moldova. Potrivit agenției de presă INFOTAG, participanții la ședință au expus prioritățile economice ale țării pentru următorii ani și au analizat direcțiile de implementare a Planului de Creștere.
Participanții la clubul de presă au amintit că la 9 mai, la Chișinău a fost semnat un acord privind Planul de Creștere pentru Moldova în valoare de 1,9 miliarde de euro.
„Acest plan, lansat de CE la sfârșitul anului 2024, este cea mai mare inițiativă de sprijin financiar și tehnic oferită de UE Moldovei. Acesta se bazează pe trei principii: creșterea asistenței financiare în următorii trei ani prin intermediul unui Mecanism de reformă și creștere dedicat Moldovei; îmbunătățirea accesului la piața unică a UE; și sprijinirea reformelor socio-economice și fundamentale în Moldova”, a declarat Expert-Grup într-o declarație.
Șefa Unității de creștere competitivă și incluzivă din cadrul Delegației UE în Moldova, Yulda Kielite, consideră că semnarea acestui acord marchează un moment important.
„Acordul va permite fondurilor UE să acționeze ca un catalizator pentru a atrage investiții suplimentare din partea instituțiilor financiare internaționale și a sectorului privat, consolidând astfel tranziția Moldovei către o economie durabilă și competitivă. Planul de creștere este un element-cheie al Strategiei de extindere și vecinătate a UE, care vizează promovarea stabilității regionale și a dezvoltării durabile. Acesta vizează accelerarea creșterii economice a Republicii Moldova, promovarea convergenței socio-economice cu UE și sprijinirea adoptării unor reforme structurale esențiale”, a declarat oficiala.
Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Expert-Grup, consideră că Planul de Creștere și reformele ar trebui să catalizeze schimbări structurale în economie, care vor facilita tranziția la un nou model de creștere economică bazat pe valoare adăugată mai mare.
„Moldova are nevoie de o agendă ambițioasă în ceea ce privește consolidarea infrastructurii de calitate (laboratoare mai dotate), precum și dezvoltarea pieței de capital (dezvoltarea instrumentelor financiare, stimularea intrării fondurilor de investiții, dezvoltarea fondurilor de pensii private)”, a spus Lupușor.