BANCA NAȚIONALĂ INFORMEAZĂ CUM SĂ EVITĂM SCHEMELE FRAUDULOASE ÎN DOMENIUL INVESTIȚIILOR
Chișinău. Banca Națională a Republicii Moldova (BNM) informează cetățenii cum să evite schemele frauduloase în domeniul investițiilor. Serviciul de presă al băncii a comunicat că autoritatea de reglementare recomandă cetățenilor să obțină informații ample și de încredere înainte de a face investiții, pentru a evita schemele frauduloase, care iau amploare în era tehnologiilor informaționale în întreaga lume, iar Moldova nu este o excepție în acest sens.
BNM notează că infractorii folosesc în principal rețelele de socializare pentru a răspândi anunțuri false și, profitând de nepăsarea oamenilor, îi atrag în presupuse scheme de investiții, promițându-le profituri fabuloase în viitorul apropiat.
"Infractorii folosesc numele unor companii sau instituții naționale și internaționale cunoscute, mărci și logo-uri ale băncilor centrale și comerciale sau imagini ale demnitarilor guvernamentali. Ei recurg la falsificarea sigiliilor sau a documentelor acestora. După ce primesc fonduri de la persoanele implicate în schemă, infractorii dispar fără urmă. Schemele se schimbă de la caz la caz, ceea ce le face dificil de detectat și crește numărul victimelor", a declarat banca.
În acest sens, BNM încurajează cetățenii să obțină informații de pe site-urile oficiale și să fie prudenți atunci când li se promit profituri mari și rapide.
De asemenea, autoritatea de reglementare recomandă prudență extremă față de persoanele care pretind că au cunoștințe și oferă oportunități exclusive de investiții sau față de cele care solicită plăți în scopul investițiilor, mai ales dacă cealaltă parte ia inițiativa de a face investiții.
BNM sugerează cetățenilor să nu discute despre investiții cu persoane suspecte, care folosesc tehnici agresive de vânzare, și să nu trimită bani unor persoane cu care au comunicat doar online.
„Datele bancare, copiile documentelor de identitate sau orice alte informații confidențiale nu trebuie furnizate pe paginile web care promovează profituri mari sau rapide și a căror autenticitate nu poate fi verificată”, a declarat BNM, avertizând, de asemenea, cu privire la riscurile investițiilor în criptomonede, care nu sunt reglementate în Moldova.