PIAȚA VALUTARĂ MOLDOVENEASCĂ ESTE DIN CE ÎN CE MAI SUPUSĂ „FACTORULUI SEZONIER”: VOLUMUL TRANZACȚIILOR ESTE ÎN SCĂDERE, IAR BĂNCILE ÎNDEPLINESC CERERILE FĂRĂ INTERVENȚIA AUTORITĂȚII DE REGLEMENTARE
Piața valutară a Republicii Moldova este tot mai mult supusă „factorului sezonier”: volumele tranzacțiilor sunt în scădere semnificativă, astfel că băncile îndeplinesc singure cererile fără intervenția dealerilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Așa comentează situația de pe piață dealerii valutari ai mai multor bănci comerciale, cu care corespondentul INFOTAG a discutat vineri dimineața.
„Putem spune că pe piața valutară a țării nu se întâmplă nimic deosebit. Băncile comerciale însele sunt capabile să îndeplinească cererile clienților lor, atât pentru vânzarea, cât și pentru cumpărarea de valută. Și chiar dacă există mici explozii de cerere crescută, băncile le „sting” fără prea mult efort cu ajutorul fondurilor valutare ale caselor de schimb valutar”, a declarat interlocutorul agenției.
Întrebat despre volumul vânzărilor zilnice de valută pe piață, dealerul a spus că uneori există zile în care vânzările se ridică la doar 300 de mii de dolari.
„Aceasta este mult mai puțin decât volumele tradiționale pentru piața moldovenească de 4-5 milioane de dolari pe zi”, a spus dealerul.
Discutând despre motivele unui astfel de „calm” pe piața valutară, interlocutorii numesc două motive: factorul sezonier și o scădere vizibilă a activității de afaceri pe piață.
„Există o astfel de situație pe piață, când piața nu este agitată de nimic, nu există solicitări zgomotoase din partea clienților nici pentru a vinde, nici pentru a cumpăra valute. Moneda unică europeană a format un curs, care, într-un fel sau altul, convine majorității jucătorilor din piață: 19,62-19,60 lei:1 euro”, a declarat dealerul.
Este caracteristic faptul că pentru a doua lună consecutiv autoritatea de reglementare, ale cărei intervenții valutare ar putea modifica parțial valorile cursului de schimb, nu intră pe piața valutară. BNM înțelege însă că piața nu are nevoie de niciun sprijin din partea autorității de reglementare, deoarece băncile însele se descurcă perfect cu satisfacerea cererilor clienților care vin pe piață.
„Acesta a fost cazul pe parcursul lunii aprilie și aceeași situație se menține și în luna mai. Aceasta înseamnă că valorile cursului de schimb al monedei naționale față de euro și dolarul american sunt destul de satisfăcătoare pentru autoritatea de reglementare în acest moment”, spun dealerii de valută.