SECRETARIATUL COMUNITĂȚII ENERGETICE SALUTĂ EFORTURILE MOLDOVEI DE A CONSTITUI REZERVE DE GAZE
Moldova a întreprins pași importanți pentru a crea rezerve de gaze atât de rezervă, cât și comerciale, pentru a asigura aprovizionarea stabilă în sezonul de încălzire 2024-2025. După cum informează INFOTAG, acest lucru este menționat în Raportul anual privind stocarea în 2025, publicat de Secretariatul Comunității Energetice, care oferă o evaluare detaliată a implementării Regulamentului UE adaptat privind stocarea în statele membre.
Autorii documentului au salutat „abordarea evolutivă” a Moldovei și fac apel la alte părți contractante să „urmeze exemplul său”.
„Țări (părți contractante) precum Moldova, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina nu dispun de instalații de depozitare pe teritoriul lor, cu toate acestea, la fel ca statele membre ale UE fără instalații de depozitare, trebuie să respecte obligațiile de depozitare. Părțile contractante care nu dispun de instalații de stocare ar trebui să urmeze exemplul Moldovei și să se conformeze obligațiilor de stocare prevăzute de regulament, și anume să stocheze cel puțin 15% din consumul lor național în țările învecinate. Secretariatul salută eforturile Moldovei de a face cadrul său de stocare țintă mai favorabil pieței”, se arată în comunicat.
Potrivit autorilor acestuia, stocurile de rezervă ale Moldovei sunt destinate să asigure aprovizionarea de urgență cu gaze în caz de întreruperi și pot fi utilizate numai prin decizie guvernamentală. Volumul necesar nu este mai mic de 10 zile de consum mediu zilnic de iarnă, adică 47-50 milioane de metri cubi.
În ceea ce privește rezervele comerciale, volumul echivalent cu 15% din consumul anual de gaze al malului drept este de aproximativ 150 de milioane de metri cubi. Rezervele de gaze naturale create de operatorii pieței moldovenești în sezonul de iarnă 2024/25 au garantat aprovizionarea consumatorilor finali fără întreruperi și/sau incidente de aprovizionare. Datorită acestor rezerve, securitatea aprovizionării consumatorilor de pe malul drept s-a îmbunătățit semnificativ, în special în comparație cu consumatorii de pe malul stâng, care au rămas fără gaze (și, prin urmare, fără căldură și cu o aprovizionare limitată cu energie electrică) timp de mai mult de 40 de zile la începutul anului 2025 din cauza unei întreruperi a aprovizionării de către Gazprom.