PONDEREA CREDITELOR SCADENTE ACORDATE PERSOANELOR JURIDICE ÎN PORTOFOLIUL DE CREDITE AL BĂNCILOR MOLDOVENEȘTI A SCĂZUT LA 2,2%
Soldul restanțelor la creditele acordate persoanelor juridice în sistemul bancar al Republicii Moldova la sfârșitul anului 2024 a crescut ușor, însă ponderea acestora în portofoliul de credite al băncilor comerciale a scăzut până la 2,2%. După cum relatează agenția INFOTAG, astfel de date sunt oferite de Banca Națională a Moldovei (BNM), indicând o îmbunătățire semnificativă a indicatorilor de stabilitate ai sistemului bancar al țării.
Indicele de stres financiar a ajuns la 0,44, ceea ce este sub valoarea prag de 0,58. Nivelul valorii vulnerabilității sectorului bancar este sub semnalul zero - minus -0,60.
Potrivit evaluării autorității de reglementare a pieței, acești indicatori arată că sistemul bancar funcționează în condiții normale, fără elemente de „acumulare a riscului sistemic”. BNM notează că riscul de credit este în continuare principalul risc pentru băncile comerciale. Acest lucru este valabil în special în sectorul creditelor cu amănuntul.
„Profilul de risc al debitorilor individuali rămâne prudent, 70,1% din creditele noi având un raport serviciu al datoriei/venit (DSI) mai mic de 40% și 91,5% având un DSI mai mic de 55%. Aproape 95% din aceste împrumuturi au fost acordate cu un raport împrumut/valoare (LTV) sub 80%”, a declarat autoritatea de reglementare.
Aceasta consideră pozitiv faptul că în rândul persoanelor fizice s-a înregistrat o scădere a creditelor scadente cu aproape 14%. În același timp, ponderea creditelor scadente în portofoliul total de credite al băncilor aparținând acestui segment a fost de 1,5%.