EXPERȚII NU VĂD MOTIVE PENTRU MICȘORAREA TARIFELOR LA GAZE, DAR TARIFUL LA ENERGIA ELECTRICĂ AR TREBUI REDUS
Experții consideră că nu există temeiuri pentru micșorarea tarifelor la gaz, dar tariful la energia electrică ar trebui redus. După cum relatează INFOTAG, ei au făcut această declarație în cadrul emisiunii „Noua Săptămână cu Anatolie” de la postul TV8.
Comentând declarația șefului interimar al companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban, care a spus că în prezent nu există motive nici pentru majorarea, nici pentru micșorarea prețului la gaz, membrul Consiliului de supraveghere al Energocom, Alexandru Slusari, a declarat
„Acesta este un caz rar când sunt de acord cu Ceban. Prețurile pe piața internațională rămân ridicate. Trebuie ținut cont că noi nu suntem orientați doar spre TTF, ci și spre bursa românească. Dar prețurile sunt mari peste tot. Gazul vine în Moldova cu 9-10 lei pe metru cub. Dacă adăugăm costurile de transport, distribuție, TVA și toate celelalte cheltuieli, prețurile sunt cam egale cu tariful plătit de consumatori”, a spus Slusari.
Fostul ministru al Energiei Viktor Parlicov a menționat, de asemenea, că prețul gazelor rămâne ridicat din cauza cererii mari.
„Facilitățile de stocare a gazelor din țările europene sunt golite ca niciodată. Toată lumea cumpără gaze pentru perioada de iarnă. Ucraina, care anterior nu cumpăra gaz pe piața internațională atât de activ, este acum forțată să o facă, deoarece Rusia a distrus o parte din punctele de producție de gaz din Ucraina. Toate acestea se reflectă în costuri. În acest an, gazul nu a devenit mai ieftin în timpul perioadei de vară. Este posibil ca gazul să devină mai ieftin în toamnă, dacă stocurile sunt pline până atunci”, a declarat Parlicov.
În același timp, experții consideră că tariful la energia electrică ar fi trebuit redus cu mult timp în urmă.
„Timp de cinci luni, prețul de achiziție a energiei electrice de pe piață a fost mai mic decât este prevăzut în tarif. Este evident că tariful ar fi trebuit să fie redus. Argumentele invocate de Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu rezistă la critici. Ei vorbesc despre reglementări, despre procedura de revizuire a tarifelor. În prezent, prețurile sunt foarte volatile. Legislația nu ia în considerare acest lucru. Prin urmare, trebuie să modificăm reglementările, să adaptăm legea și să facem propuneri. Directorii de agenții cu un salariu de 120 de mii de lei pe lună ar putea să o facă, în loc să stea și să aștepte”, a spus Slusari.
Potrivit calculelor sale, consumatorii au plătit în plus peste un miliard de lei pentru energia electrică în perioada ianuarie-mai.
Victor Parlicov a menționat că „acești bani nu sunt furați, sunt în conturi”.
„Dar acest lucru nu este normal, nu ar trebui să existe astfel de plăți în plus. Toată lumea înțelege acest lucru. Eu cred că autoritățile așteaptă apropierea alegerilor pentru a anunța o reducere a tarifului la energia electrică. Presupun că ANRE o va anunța în august”, a conchis Parlicov.