DEPUTAȚII PRIMULUI CONVOCARE A ADUNĂRII POPULARE A GĂGĂUZIEI PROPUN SEMNAREA UNUI MEMORANDUM PRIVIND RELAȚIILE DINTRE COMRAT ȘI CHIȘINĂU
Deputații primei legislaturi a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) propun semnarea unui memorandum privind relațiile dintre Comrat și Chișinău. Potrivit INFOTAG, acest lucru a fost discutat sâmbătă, în cadrul reuniunii solemne organizate la Comrat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea APG.
„Considerăm că este greșit faptul că, în acest moment, practic nu există contacte directe între centru și autonomie. Este necesar să se găsească mecanisme de reprezentare și luare în considerare a intereselor Găgăuziei în cadrul celor mai înalte organe de putere ale țării. De exemplu, să se numească un reprezentant al Găgăuziei în cadrul guvernului și parlamentului. Găgăuzia este o parte integrantă a Moldovei, iar toate problemele care apar trebuie rezolvate împreună, pe baza unei abordări statale și a respectului reciproc. De asemenea, propunem elaborarea și semnarea unui memorandum privind relațiile dintre Comrat și Chișinău, pentru a atenua sau chiar preveni criza interetnică, alimentată de anumite cercuri din țară”, a declarat președintele primei componențe a parlamentului găgăuz, Petru Pașalî.
El a fost susținut de fostul președinte al parlamentului Moldovei, Dumitru Diaconu. Acesta a subliniat că ambele părți, atât Comrat, cât și Chișinău, sunt vinovate de lipsa dialogului.
„Dar această situație trebuie depășită. Este necesar să se elaboreze un astfel de document pe baza compromisurilor. În memorandum trebuie să rămână doar acele aspecte care unesc: să se elimine tot ceea ce dezbină, să se lase deoparte aspectele asupra cărora părțile au divergențe de principiu. Și să se înceapă rezolvarea problemelor care unesc cetățenii. Și să se meargă mai departe”, a subliniat Diaconu.
Anterior, în cadrul unei emisiuni televizate, deputatul Adunării Populare a Autonomiei Găgăuze, Alexandru Tarnavschi, a declarat că „fără dialog cu Chișinăul, Găgăuzia nu are perspective de dezvoltare”. În același timp, el a menționat că oligarhul fugar Ilan Șor, care „este hotărât să escaladeze conflictul”, nu este interesat de acest lucru. La indicația sa, în decembrie 2023, NSG a votat în mod unilateral suspendarea participării Găgăuziei la grupul de lucru comun cu parlamentul Moldovei.
La ședința de la Comrat au participat deputații din prima componență a APG, foști deputați ai parlamentului Moldovei, fostul președinte al Moldovei, Petru Lucinschi, care în 1994 a ocupat funcția de președinte al parlamentului. Legea privind autonomia Găgăuziei a fost adoptată la 23 decembrie 1994, iar alegerile pentru Adunarea Populară au avut loc în mai 1995.