LUCRĂRILE DE MONTARE A CONDUCTEI PRINCIPALE DE APĂ CHIȘINĂU-STRĂȘENI-CĂLĂRAȘI AU ÎNCEPUT CU FONDURI DIN PARTEA GUVERNULUI GERMAN
Lucrările de montare a conductei principale de apă Chișinău-Strășeni-Călărași au început joi, cu fonduri de la guvernul federal german. Grantul de la partenerii germani se va ridica la 40 de milioane de euro, iar 5 milioane de euro vor fi contribuția guvernului Republicii Moldova, alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Conform INFOTAG, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la ceremonia de deschidere a proiectului că „această inițiativă demonstrează beneficiile specifice parteneriatului extern și a apropierii de Uniunea Europeană”.
„Asigurarea accesului la apă curată este o prioritate fundamentală pentru sănătatea publică și calitatea vieții cetățenilor noștri. Donația de 40 de milioane de euro din partea Germaniei este o contribuție importantă la modernizarea infrastructurii și la atingerea obiectivului nostru de a oferi apă de înaltă calitate locuitorilor din toate localitățile din țară”, a declarat șeful statului.
Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Webber, a confirmat sprijinul Republicii Moldovei.
„Germania este un partener de lungă durată al Republicii Moldovei și suntem mândri să contribuim la un proiect atât de vital. Accesul la apă curată și canalizare este esențial pentru dezvoltarea socio-economică și reflectă angajamentul nostru comun de a îmbunătăți condițiile de viață ale cetățenilor moldoveni”, a subliniat diplomata, care își îndeplinește misiunea în Republica Moldova.
Șeful Băncii de Dezvoltare KfW în Republica Moldova și Ucraina (prin care este asigurată finanțarea principală a proiectului – „I”), Lorenz Gessner, a declarat că „acest proiect, care a început acum aproape 10 ani cu un studiu de fezabilitate, a necesitat eforturi semnificative și o cooperare strânsă între numeroase instituții.”
„Suntem încrezători că, odată finalizat, va îmbunătăți semnificativ viața locuitorilor acestor comunități. Ne așteptăm ca lucrările să fie finalizate până în septembrie 2026”, a spus el.
Reprezentantul companiei franceze Sade, a prezentat detaliile tehnice.
„Vor fi construiți 54 km de conductă de apă din fontă de înaltă rezistență, precum și o nouă stație de pompare la Călărași. Vom reconstrui stațiile existente din Strășeni, implementând un sistem modern de monitorizare SCADA”, a menționat managerul.
Proiectul, care are o importanță strategică și națională, face parte dintr-un program mai amplu „Îmbunătățirea infrastructurii de apă din Moldova Centrală”, implementat de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională, cu asistență financiară semnificativă din partea Guvernului Germaniei prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW).