RESPECTAREA DE CĂTRE REPUBLICA MOLDOVA A MĂSURILOR RESTRICTIVE ALE UE A CRESCUT LA 91% ÎN 2024 - PRIM-VICEGUVERNATOR BNM PETRU ROTARU
Nivelul de respectare a măsurilor restrictive ale Uniunii Europene de către Republica Moldova a crescut de la 64% în 2022 la 91% în 2024. Conform agenției INFOTAG, acest lucru a fost declarat de Prim-Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Petru Rotaru, la conferința regională „PROTECTOR - Afaceri în siguranță” de la București.
Împreună cu echipa BNM, Rotaru participat la conferința regională organizată de Banca Națională a României și dedicată discutării problemelor de consolidare a securității financiare și implementare a măsurilor restrictive internaționale. În discursul său, Petru Rotaru a subliniat angajamentul Republicii Moldova de a respecta politica de securitate a UE pentru a menține un sistem financiar stabil și sigur. Rotaru a remarcat rolul BNM în mecanismul național de aplicare a măsurilor restrictive privind blocarea fondurilor și resurselor economice.
Potrivit lui Rotaru, BNM monitorizează respectarea acestor măsuri de către bănci, furnizorii de servicii de plată nebancare, emitenții de monedă electronică și alte instituții financiare nebancare, cooperând cu autoritățile naționale relevante.
„Este important ca băncile să respecte cu strictețe toate obligațiile legale și procedurale aferente măsurilor restrictive pentru a preveni riscurile și a menține stabilitatea și reputația sistemului financiar al Republicii Moldova. Numai prin angajament și implementarea eficientă a sancțiunilor internaționale putem asigura o structură financiară sigură, fiabilă și conformă cu reglementările internaționale, susținând astfel securitatea națională și cooperarea internațională”, a subliniat bancherul.
Prim-viceguvernatorul BNM consideră că respectarea de către Republica Moldova a măsurilor restrictive ale UE în proporție de 91% „reflectă angajamentul ferm al Republicii Moldova față de integrarea țării în UE”. După cum a raportat anterior INFOTAG, progresul Republicii Moldova în consolidarea cadrului de securitate financiară a fost confirmat în raportul Comitetului MONEYVAL al Consiliului Europei, publicat la 19 iunie 2025. Comitetul a remarcat îmbunătățiri semnificative în prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului.