TRIBUNALUL DIN LONDRA VA EXAMINA CEREREA MOLDOVEI DE EXTRĂDARE A LUI VEACESLAV PLATON LA SFÂRȘITUL LUNII NOIEMBRIE
Cererea Procuraturii Generale a Republicii Moldova privind extrădarea oligarhului fugar Veaceslav Platon va fi examinată de Curtea Westminster din Londra la sfârșitul lunii noiembrie. După cum relatează INFOTAG, acest lucru a fost comunicat de postul de radio „Europa Liberă” cu referire la sursele sale.
Platon rămâne în arest după ce a fost reținut pe 13 martie. Audierile preliminare privind extrădarea sa au început în aprilie, iar până la 23 iunie au avut loc opt audieri. Alte două audieri preliminare sunt programate înainte de începerea procesului principal. Procesul de extrădare propriu-zis va începe luni, 24 noiembrie, și va dura până vineri, 28 noiembrie.
Instanța britanică a mai spus că procurorii moldoveni și-au justificat cererea de extrădare prin faptul că, din 2010 până în 2014, Platon, împreună cu alte persoane, într-o schemă de spălare de bani.
La rândul său, avocatul britanic al omului de afaceri moldovean, Peter Caldwell, a declarat pentru Reuters că Platon „este un disident” care a cerut azil în Marea Britanie după ce a fost maltratat în urma extrădării sale din Ucraina în Moldova în 2016.
Platon a fost reținut la cererea Chișinăului, care solicită acum extrădarea sa. Mai multe cauze penale sunt investigate sau în curs de examinare împotriva lui Platon în Moldova, în care acesta este acuzat de fraudă și spălare de bani la o scară deosebit de mare. După ce a fost extrădat din Ucraina în Moldova în 2016, el a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru complicitate la delapidarea a 1 miliard de dolari din trei bănci moldovenești în 2014. Platon susține că dosarul a fost fabricat, iar banii, potrivit lui, au fost furați de oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor.
În 2020, la inițiativa procurorului general de atunci, Alexandr Stoianoglo, cazul a fost revizuit și Platon a fost eliberat din închisoare. La cererea procurorilor, instanța l-a achitat în iunie 2021, după ce Platon a părăsit rapid Moldova. El a fost introdus imediat pe o listă internațională de persoane căutate, deoarece este inculpat într-un alt dosar penal.
În 2023, Platon a fost condamnat de un tribunal din Rusia la 20 de ani de închisoare pentru că ar fi facilitat retragerea ilegală a 126 de miliarde de ruble (aproximativ 2,9 miliarde de euro la cursul de schimb din 2013) din țară printr-o schemă infracțională numită Landromat. La momentul respectiv, Platon a susținut că verdictul a fost ilegal.
Omul de afaceri este inclus pe listele de sancțiuni ale Canadei și Republicii Moldova ca „participant la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației din Moldova”.