MINISTERUL ENERGIEI A PREZENTAT PENTRU DISCUȚII PUBLICE PLANUL DE PREGĂTIRE PENTRU SEZONUL DE ÎNCĂLZIRE
Ministerul Energiei a prezentat pentru discuții publice Planul de pregătire pentru următorul sezon de încălzire. Potrivit INFOTAG, documentul conține 48 de măsuri privind aprovizionarea cu energie electrică, gaze naturale, precum și cele care vizează securitatea energetică și eficiența energetică.
Printre măsurile propuse în domeniul gazelor naturale se numără „achiziționarea gazelor din mai multe surse și asigurarea transportului acestora prin diverse rute de aprovizionare”. Documentul stabilește „praguri de consum pentru distribuția de gaze către diferite categorii de consumatori noncasnici, în funcție de volumul consumului: consumatori noncasnici mari, mijlocii, mici”.
Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va stabili pragurile de consum pentru clasificarea consumatorilor noncasnici în consumatori noncasnici mari, mijlocii și mici. Consumatorii mari și mijlocii vor cumpăra gaze naturale la prețuri de piață, în timp ce consumatorii casnici, micii consumatori noncasnici și instituțiile sociale de bază vor fi aprovizionați cu gaze naturale în cadrul obligației lor de a furniza servicii publice la prețuri reglementate. Până la 1 octombrie, ANRE va aproba calendarul de restricționare a accesului consumatorilor noncasnici la furnizarea de gaze naturale și va stabili condițiile și obligațiile furnizorilor.
Puncte separate din Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2025-2026 prevăd măsuri pentru menținerea unei situații stabile în aprovizionarea cu resurse energetice a regiunii transnistrene. Ministerul Energiei, ANRE și furnizorii de gaze de pe malul stâng al râului Nistru vor controla aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene.
Planul stipulează, de asemenea, că, în cazul încetării furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană, populația transnistreană va primi sprijin financiar din partea UE în valoare de 60 de milioane de euro. Acest lucru a fost stipulat în scrisoarea de intenție semnată de guvernul moldovean și Comisia Europeană la 4 februarie 2025. Cu toate acestea, autoritățile transnistrene au refuzat asistența UE la acel moment, preferând să primească gaze prin intermediul companiei ungare MET - în detrimentul schemei convenite cu Ministerul rus al Energiei.
Documentul a fost pus în dezbatere publică până la 8 iulie.