MINISTRUL CULTURII SPUNE CĂ MONUMENTELE ISTORICE ȘI DE ARHITECTURĂ AR TREBUI SĂ APARȚINĂ STATULUI
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, consideră că monumentele istorice și de arhitectură trebuie să aparțină statului. Potrivit INFOTAG, el a declarat acest lucru luni seara, în cadrul emisiunii "Novaia nedelea cu Anatolie Golea" pe canalul TV8.
Ministrul a subliniat că acest lucru se aplică, printre altele, bisericilor și altor clădiri care aparțin instituțiilor de cult.
"Dacă aceste clădiri sunt monumente istorice și culturale, ele ar trebui să aparțină statului. Și ar trebui să fie folosite în coordonare cu comunitățile locale", a spus Prodan.
El consideră că este greșit faptul că în 2003 și 2005 guvernul a cedat Mitropoliei Moldovei peste o mie de clădiri, dintre care o parte semnificativă sunt monumente istorice și de arhitectură.
"Aceste ordine au fost contestate în instanță de către Mitropolia Basarabiei. Așteptăm decizia Curții Supreme de Justiție. În orice caz, aceste decizii sunt depășite, toate clădirile trebuie să revină în proprietatea statului. Și mai mult - Ministerul Culturii trebuie să convină cu comunitățile locale asupra ordinii de utilizare a acestora: ce se poate și ce nu se poate face acolo, ce reparații să se efectueze, ce preot să se invite etc.", a subliniat ministrul.
Răspunzând la întrebarea privind închirierea spațiilor neutilizate ale instituțiilor culturale de stat, el a spus că acest lucru este permis „doar în cazuri excepționale și atunci când este justificat”.
"Dacă vorbim despre faptul că este profitabil din punct de vedere financiar să închiriezi spații, atunci, scuzați-mă, ar trebui să luăm toate clădirile de la teatre și muzee și să înființăm acolo centre comerciale pe care să le închiriem. Și atunci statul va câștiga bani. Dar statul nu urmărește să facă bani în acest fel. Aceasta nu este sarcina noastră, pentru noi este important să ridicăm nivelul culturii în societate. Prin urmare, atunci când ministerul primește propuneri de închiriere a spațiilor neutilizate, apare imediat întrebarea de ce nu sunt folosite, poate ar trebui să fie luate dacă nu își găsesc o utilizare?", a spus Prodan.
În opinia sa, instituțiile de cultură primesc în prezent suficiente fonduri pentru a nu se angaja în închirierea spațiilor.
"Spațiile sunt date instituțiilor de cultură și ar trebui să fie folosite conform destinației lor. Spre deosebire de teatre, muzeele primesc finanțare sută la sută de la stat. Ceea ce închiriază merge la bugetul de stat și se întoarce la instituțiile culturale. Teatrele trebuie să câștige bani din spectacole. De exemplu, venitul din vânzarea de bilete pentru două zile poate fi mai mare decât chiria lunară a unor spații. Teatrele câștigă din vânzarea biletelor, iar subvențiile sunt menite să facă prețul biletelor accesibil pentru populație", a explicat ministrul.