MOLDOVA ȘI KAZAHSTAN SUNT INTERESATE DE CONSOLIDAREA COMERȚULUI ȘI ATRAGEREA INVESTIȚIILOR
Moldova și Kazahstanul sunt interesate de consolidarea comerțului și atragerea investițiilor, extinderea cadrului legal și lansarea de noi proiecte. Conform relatării pentru INFOTAG de către serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe, acest lucru a fost discutat la o întâlnire de la Astana între viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi și omologul său kazah, Murat Nurtleu.
Părțile au subliniat potențialul semnificativ pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state. În 2024, volumul schimburilor comerciale dintre ele a crescut cu 75% și a depășit 40 de milioane de dolari. A fost exprimat interesul pentru continuarea experienței de succes a interacțiunii în domeniul investițiilor bilaterale, urmând exemplul activităților pe termen lung ale companiilor kazahe Rompetrol în Moldova și ale companiilor moldovenești JLC Süt în Kazahstan. În acest sens, a fost exprimată intenția de a organiza o reuniune a comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică în acest an, ca platformă pentru identificarea de noi proiecte și susținerea celor deja implementate.
„Kazahstanul este un partener important al Republicii Moldova în Asia Centrală. Dorim să transformăm dialogul nostru într-un parteneriat economic concret, care va aduce beneficii reale cetățenilor și va oferi oportunități comunităților de afaceri din ambele țări. În acest sens, deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Astana este un pas important către consolidarea prezenței noastre diplomatice în regiune”, a declarat Popșoi.
Poșoi a informat despre parcursul european al Republicii Moldova și a subliniat că acesta este un obiectiv strategic bazat pe dorința cetățenilor de a trăi într-un stat democratic, sigur și prosper.
Murat Nurtleu a subliniat deschiderea autorităților kazahe față de implementarea unor proiecte comune în domenii precum turismul, energia, agricultura și cultura.
„Kazahstanul consideră Republica Moldova un partener de încredere, menit să dezvolte o cooperare puternică. Dorim să consolidăm parteneriatul pe termen lung în spiritul prieteniei și sprijinului reciproc”, a declarat ministrul.
Interlocutorii au convenit să lanseze consultări politice între ministerele de externe ale celor două țări și să studieze posibilitatea deschiderii unei rute aeriene directe.