TREI PARTIDE ȘI DOUĂ BLOCURI POT INTRA ÎN NOUA COMPONENȚĂ A PARLAMENTELUI
Trei partide și două blocuri ar putea intra în următorul parlament. Potrivit INFOTAG, acest lucru reiese din datele unui sondaj sociologic realizat de compania Ates Research Group și prezentat marți.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 27,4% dintre respondenți ar vota pentru partidul de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS), 10,4% pentru Partidul Socialiștilor, 6,6% pentru blocul „Alternativa”, blocul „Victorie” - 6,2%, „Partidul nostru” - 5,4%.
Directorul companiei, Veronica Ateș, a menționat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că aceste cifre nu iau în considerare opinia alegătorilor care vor vota în străinătate și a locuitorilor din regiunea Transnistria. În plus, sondajul reflectă opinia celor care s-au hotărât deja pentru cine vor vota.
„Cu toate acestea, aproape 30% dintre respondenți nu s-au hotărât încă sau nu intenționează să participe la alegeri. Aceștia pot influența în mod semnificativ rezultatul final”, a spus ea.
Dacă se iau în considerare doar alegătorii care s-au hotărât, rezultatele pot fi următoarele: PAS – 39,1%, PSRM – 14,9%, „Alternativa” – 9,4%, „Victorie” – 8,9%, „Partidul nostru” – 7,7% (următorul pe lista preferințelor este Partidul Comunist cu 4%). În această situație, PAS ar putea obține 50 din 101 de locuri în parlament, Partidul Socialiștilor – 19 mandate, blocul „Alternativa” – 11, blocul „Victorie” – 11, „Partidul Nostru” – 10 mandate.
În ceea ce privește nivelul de încredere în liderii politici, președinta Maia Sandu ocupă cu mult primul loc, fiind apreciată de 38,5% dintre respondenți. Urmează președintele parlamentului Igor Grosu cu 10,5%, liderul socialiștilor Igor Dodon cu 7,6% și liderul comuniștilor Vladimir Voronin cu aproximativ 6%.
„ În același timp, peste un sfert dintre respondenți au declarat că nu au încredere în niciun politician. Acesta este un semnal clar pentru clasa politică, deoarece este vorba de o profundă neîncredere. Sondajul a arătat că alegătorii așteaptă ca politicienii să apere interesele oamenilor obișnuiți, să combată corupția și să dea dovadă de onestitate și transparență”, a spus Ateș.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1032 de persoane din 332 de localități urbane și rurale, în perioada 28 iunie - 7 iulie 2025. Marja de eroare este de ±3%.