MOLDOVA A REDUS EXPORTURILE CU MAI MULT DE 10% ȘI A CRESCUT IMPORTURILE CU APROAPE 18%
Exporturile Moldovei la începutul lunii iunie au fost de mai puțin de 1,335 miliarde de dolari, cu 10,5% mai puțin decât acum un an. Potrivit INFOTAG, aceste date au fost făcute publice marți de Biroul Național de Statistică.
Conform datelor statistice, exportul de produse autohtone a fost de 1,033 miliarde de dolari, iar restul a reprezentat reexportul de produse străine. Livrările către țările Uniunii Europene au scăzut cu 14% față de ianuarie-mai 2024, până la 841,3 milioane de dolari. Astfel, ponderea acestora în volumul total al exporturilor a scăzut la 63% din volumul total al exporturilor.
Principalele articole de export au fost mașinile și echipamentele electrice – 16,8%, culturile oleaginoase – 12,6%, fructele și legumele – 9,5%. Cei mai mari consumatori de produse moldovenești sunt România – 27,8%, Turcia – 13,3%, Cehia – 8,9% și Italia – 8,7%.
Importurile de mărfuri au totalizat 4,264 miliarde de dolari în cinci luni, cu 17,7% mai mult decât în perioada corespunzătoare din 2024. Mai mult de jumătate din importuri – 2,328 miliarde de dolari – provin din țările UE (+33,6%).
Diferența triplă dintre exporturi și importuri a dus la acumularea unui deficit comercial de 2,929 miliarde de dolari, cu 798,6 milioane de dolari (+37,5%) mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2024.
Analistul financiar Vladimir Golovatiuc a numit deficitul comercial al Moldovei, în special creșterea acestuia, „o problemă macroeconomică gravă, deoarece aceasta reprezintă, de fapt, o SCURGEREA de valută din țară”.
„De asemenea, trebuie menționat că exporturile moldovenești sunt în scădere de mai bine de doi ani. Scăderea exporturilor este rezultatul cumulativ al doi factori – reducerea ofertei interne de bunuri, adică reducerea producției, și scăderea cererii externe pentru produsele moldovenești, adică problemele economice din țările partenere comerciale”, a comentat el datele BIROULUI DE STATISCĂ.