HOTĂRÂRILE PRIVIND APLICAREA SANCȚIUNILOR DEȚINĂTORILOR DE CREANȚE LA BUGET TREBUIE EXECUTATE – CENTRUL EXPERT-GRUP
Dacă instanța sau organul de control și supraveghere financiară emite o hotărâre privind aplicarea sancțiunilor debitorilor la buget, acestea trebuie aplicate imediat. Potrivit agenției INFOTAG, o astfel de recomandare autorităților este propusă de experții centrului de analiză Expert-Grup.
Analiza centrului arată că, în prezent, datoria publică a Republicii Moldova (internă și externă) se ridică la aproape 126 miliarde de lei - aproximativ 40% din PIB. În același timp, datoria totală a entităților economice față de bugetul de stat a ajuns la 11,52 miliarde de lei - peste 9% din datoria publică totală.
Analiza centrului arată că, dacă se ia o decizie împotriva debitorului față de buget, aceasta trebuie pusă în aplicare fără interpretări și excepții, chiar și în cazul încercării de a părăsi țara la frontieră. În republică, acest lucru nu se practică, motiv pentru care experții presupun că, aparent, „nu există dorința sau există interese...”.
Recomandările menționează, de asemenea, că organele de control direct și de executare silită, de exemplu, Inspecția de Stat pentru Control Financiar, trebuie să intervină, luând măsuri operative, dure și directe, inclusiv executarea silită a rambursării creanțelor.
„Este necesară o cooperare strânsă între organele de control direct și structurile sistemului judiciar”, se menționează în document.